29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Сагата със съдебните дела за лагера в Обзор продължава. Училищата се спасяват поединично

Деца от клуб „Млад огнеборец – Свиленград“ се завърнаха от 10-дневен безплатен лагер в държавната база Атия край Бургас. Почивката им бе подарък от Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата заради отличното им представяне на състезания. Освен нашата група, такава награда спечелиха и клубовете „Млад огнеборец“ от Шумен и Стралджа. По време на лагера свиленградчанчета успяха да съчетаят добрата почивка на морския бряг с ползотворна работа за сплотяване на колектива.

Освен това те обмениха безценен опит с останалите два клуба от страната. Децата се забавляваха много, но условията в базата бяха под всякаква критика, сподели пред „Старият мост“ ръководителката им Мария Петрова. За сметка на това мястото бе спокойно, а плажът чист, допълни тя.

Заради неизяснената все още съдба на ученическия лагер в Обзор от няколко години насам на местните училища се налага да организират сами почивката на възпитаниците си. Около 50 деца от СОУ „Петър Берон“ за поредна година ще летуват в Приморско. Следващата седмица пък групичка от школото заминава на ваканция в хижа „Горски кът“ край Асеновград. От ОУ „Иван Вазов“ не са предвидили почивка на море. Организирани са лагери в хижи „Здравец“ и „Горски кът“.

Припомняме, че свиленградската почивна база в Обзор от няколко години вече е напълно съсипана. Целият терен е обрасъл с треволяци, масивната сграда на вилата е полуразрушена, бараките – изкъртени. Заради ръждясалата бодлива тел по оградата пък мястото прилича на изоставен концлагер. Някога тук кипеше живот. Сега обитателите на лагера са единствено няколко кокошки, кучета, котки и кози. В подобно състояние е и планинската ни почивна база в Пещера.

В началото на 2012 г. на заседание на ОбС-Свиленград се взе решение да се търси купувач на част от ученическата база в Обзор. Тогава на тезгяха трябваше да бъде турен терен с площ около 7 дка, който е незастроен. За този имот от години има претенции от наследници на бившите собственици и се водят съдебни спорове. Намеренията бяха средствата от продажбата да бъдат вложени в реконструкцията на материалната база - вилата, столовата и бунгала, построени върху останалите 3 дка. Това обаче и досега не се случи.

СМ