Общество
Инструменти
Шрифт

 

babaeski1Официална делегация от община Бабаески, Турция, посрещна кметът на Любимец инж. Анастас Анастасов. Тя бе предвождана от градоначалника на турската община Абдула Хачъ. Целта на посещението бе среща на двата работни екипа по проект „Трансгранично сътрудничество в полза на уникалната природа и достъп до историческото наследство от региона на Любимец“.

Проектът, който бе предмет на разговор по време на дискусиите, включва разработване на работен проект за изграждане на паркинг за автобуси и автомобили, зелен пояс, места за арт-дейности и туристически алеи. Това ще бъде ситуирано в местност „Начева кория“ ( с. Йерусалимово). При предварителен оглед теренът се оказа отлично място за провеждане на множество събития от културен и развлекателен характер.

В рамките на проекта се подготвиха и отпечатаха информационни брошури и книги на три езика: български, турски и английски. Засне се филм с високо качество, чиято цел е да разкрие най-интересните места в Любимец и Бабаески и в същото време да отрази съвременното развитие на региона.

След официалния разговор домакините показаха как върви изпълнението на друг съвместен проект между общините Любимец и Люлебургас, а именно обновената сграда на НЧ „Братолюбие-1884“. Турските партньори разгледаха изцяло ремонтираните репетиционни зали на самодейците, библиотеката, концертната зала и не на последно място видяха уникалната изложба- макет на града във фоайето на читалището. Абдула Хачъ не пропусна възможността да отправи своите благопожелания към жителите на Любимец в книгата на читалището, създадена по повод неговата 130-годишнина.

Гостите останаха изключително впечатлени от това, което видяха. По време на разговора между кметовете стана ясно, че двете общини и в бъдеще ще работят съвместно, за да може регионът да се развие, да се увеличи потока от туристи и не на последно място да се подобрят връзките и контактите между местните хора и фирми.

Диана АТАНАСОВА