19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

PA2013522222222Децата на бежанците, настанени в Транзитен център в с. Пъстрогор показаха, че могат успешно да научат български език. На Световния ден на бежанеца – 20 юни, те представиха драматизация на приказката за гъбката, пяха песента за Червената шапчица, рецитираха популярни детски стихове от български автори.

Учителките Елена Грозева и Огнянка Петрова дават на децата начална представа за комуникативните възможности на българския език за употреба в ежедневието, а целта е чрез езика да се интегрират към новата за тях културна, етническа и религиозна среда, споделиха представители на „Каритас България”, които подпомагат обучението. На тях, както и на представителите на държавни и общински структури в Свиленград и на БЧК , Върховния комисариат на бежанците към ООН, Европейската служба за подпомагане в областта на убежището, Български хелзински комитет, благодари за съдействието и доброто партньорство директорът на ТЦ Пъстрогор, Георги Марков.

Мажоретките от спортен клуб „Изида“ , фолклорен танцов състав „Свила” и солисти от детска фолклорна група „Тракийска китка” към читалището в Свиленград впечатлиха с изпълненията си бежанците и гостите от партньорските организации. Накрая деца и фирми от Свиленград почерпиха бежанците с много и различни сладки изкушения, едно от които бе голяма празничната торта.