14
Нед, Апр
14 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Носителите на званията Учител и Ученик на годината бяха излъчени за празника на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Отличията на призьорите бяха връчени на галавечеря в р-т „Марица“ на 21 май.

За Учител на годината бе определена Иванка Карнобатлиева, която е преподавател в IОУ „Иван Вазов“.

Карнобатлиева се справя много добре със задълженията си на учител, използвайки и прилагайки нови интерактивни методи на обучение. Тя ръководи работата по проекта „Детска полицейска академия“ в школото, като отборът на училището завоюва първо място на общинското състезание. Като класен ръководител активно участва с учениците си в различни благотворителни акции. Важен принос за успехите на класа има активната й работа с родителите. Тя често организира походи в общината, с цел опознаване на природните и исторически забележителности. Като доказан професионалист Иванка Карнобатлиева поддържа добър психоклимат, както в класа си, така и сред своите колеги, подчерта директорът на училището Ася Райкова.

Званието Ученик на годината пък получи деветокласникът Жечко Попов от СОУ „Д-р Петър Берон“. Той се класира на второ място на областния кръг на олимпиадата по география и икономика. Като участник в МПО „Млад огнеборец“ и капитан на отбора е участвал в 17 състезания в страната и чужбина. Под негово ръководство отборът стана шампион на България през 2013 г., завоюва преходната купа „Юлиан Манзаров“, преди около месец спечели първо място на турнира по ППС за „Купа Свиленград“. Като част от детска музикална школа и Рок състав към НЧ „Просвета“ Жечко Попов се включва във всички инициативи, организирани от училището и Общината. Активно участва в популяризирането и реализирането на благотворителни акции и събития от културния календар на СОУ-то и Общината. Последните му засега участия са в благотворителниящ концерт „Дари живот” и в поетичния спектакъл „Подир сенките на облаците”. „Жечко проявява безспорни лидерски качества, изгражда се като отговорна, мотивирана и целенасочена личност. Той проявява всеотдайност и последователност не само в учебната дейност, но и в извънкласните си занимания, както и умения да сплотява и мотивира колектива за постигане на поставените цели. Сред учениците си и учителската колегия се ползва с авторитет“, споделиха от школото.

Носителите на званията получиха специални плакети, парични награди и грамоти от Общината. Отличията бяха връчени от зам.-кмета Мария Костадинова, която е и председател на комисията, оценила номинациите за 2014 г., както и от Васил Василев, председател на комисията по образование, култура, права на човека и евроинтеграция в ОбС-Свиленград.

Диляна ЦВЕТКОВА