28
Вт, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Срещу Георги Костадинов е образувано досъдебно производство за трафик на наркотици

Заместник-началникът на Митница Свиленград Георги Костадинов бе задържан за 72 часа при специализирана акция на прокуратурата и ДАНСв четвъртък. За събота е насрочено гледането на мярката му за неотклонение, като прокуратурата иска оставането му зад решетките да е за постоянно. Новината за ареста шокира града.

„На 21 май 2014 г. прокуратурата и ДАНС проведоха съвместна операция на територията на Митница Свиленград по досъдебно производство, свързано с организирана престъпна група, извършваща трансграничен трафик на наркотични вещества – престъпление по чл. 354а, ал.2, т.1 от НК. Наказанието, което се предвижда за това престъпление, е лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева. В хода на разследването са използвани специални разузнавателни средства“, се казва в прессъобщението на прокуратурата. Костадинов е бил „прихванат“ във връзка с друго производство срещу група, замесена в наркотрафик.


При извършено претърсване в служебен автомобил на митницата модел „Форд Фокус”, управляван и ползван от заместник-началника на Митница Свиленград, са открити и иззети около 1.5 кг вещества (жълти и сини таблетки с лого на каптагон), които при първоначалния тест са реагирали на амфетамин и метаамфетамин.
Извършени са претърсвания и изземвания в служебни помещения на Митница Свиленград. Обиск е правен почти през целия ден и в дома на Георги Костадинов, където са намерени старинни сребърни монети с общо тегло 2 кг. Разследването продължава под ръководството на Специализираната прокуратура. На практика образованият и интелигентен Костадинов е заловен като най-обикновен наркодилър, което вече буди съмнения.

40-годишният Костадинов има 18 години стаж в митницата, а от 10, от 2004 г. насам, е неин заместник-началник. На два пъти я е оглавявал временно, като под негово ръководство службата е постигала рекордни резултати. Има досие на образцов служител и безупречна репутация. Такова е и мнението на негови колеги, които бяха силно изненадани от ареста му. Някои дори допуснаха, че това е „постановка“. Съседи също изразиха недоумението си, защото го познават като добър и скромен човек. Настоящият началник на ведомството Валери Стайков каза, потърсен за коментар, че няма информация, но не е допускал подобно нещо да се случи със заместника му. Предишния ден - 20 май, Станков и Костадинов бяха заедно на футболния мач между гранични служители от Свиленград и Одрин. От петък зам.-началникът трябвало да излезе в отпуск. В четвъртък обаче не се явил на работа и негови колеги помислили, че се е разболял.

Георги Костадинов е семеен, има две деца. Съпругата му е банкова служителка.

СМ