21
Нед, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

ferОтборът на ПГССИ „Христо Ботев“ с ръководители Стефана Узунова и Христо Димитров се представи отлично на националното състезание „Млад фермер“. В модул „Растениевъдство“ - „Резитба на лозя“, единадесетокласникът Златомир Тудинев спечели първо място, а при „Разпознаване на семена“ стана трети. За достойното си представяне нашият отбор, съставен от Михаил Камбуров (12 кл.), Найден Чапкънов (12 кл.) и Златомир Тудинев (11 кл.), получи медали. Директорката на училището Христина Милушева пък бе удостоена от образователния министър Анелия Клисарова с плакет за цялостен принос в развитието на професионалното образование.

Надпреварата се проведе в три отделни модула - „Растениевъдство“, „Животновъдство“ и „Механизация на селското стопанство“, от 28 до 30 април в „Аграрен университет“ – гр. Пловдив. Журито бе съставено изцяло от преподавали от университета. Своите умения показаха млади фермери от 10 професионални гимназии в цяла България – Две могили, Левски, Силистра, Средище, Попово, Айтос, Първомай, Сандански, Карнобат и Свиленград. Нашите представители бяха единствените от Хасковска област. Припомняме, че правото да участва в престижната надпревара ПГССИ „Христо Ботев“ получи след като стана първи на регионалния кръг, провел се в Свиленград през март.

Заради отличната си подготовка, която свиленградчани показаха за пореден път на националното състезание, са приети като студенти в Аграрния университет. Имат осигурено и общежитие в ремонтирания блок. Директорката Христина Милушева и ръководителите на отбора изказват благодарност на Иван Андреев (член на ОбС-Свиленград и земеделски производител), Златомир Митев и Христо Александров (бивши възпитаници на ПГССИ и агрономи в шато „Катаржина естейт“) за оказаната подкрепа и помощ в подготовката на местния тим.

Диляна ЦВЕТКОВА