13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Опелата скочили двойно

Нито една венчавка и кръщене не са извършени в свиленградските църкви от началото на годината досега. Спадът на ритуалите се превръща в тенденция, каза архиерейският наместник отец Константин. По думите му това се дължало на емиграционните процеси. Поради социални, материални проблеми младите търсят препитание в по-големите градове или в чужбина, уточни още той. Това рефлектирало и върху църковния живот.

Преди десетилетие в Свиленград е имало над 100 венчавки и 150 кръщенета на година.

Сега са намалели няколко пъти. Църковните бракове през 2013 г. са били 30. Имам усещането, че младите се страхуват да създадат семейство заради материалната си нестабилност, сподели отец Константин. Други пък предпочитат да живеят и отглеждат децата си без брак. При кръщенетата не можем да кажем, че има такъв голям спад, но и те намаляват, заяви още архиерейският наместник. През 2013 г. едва 82 деца са станали християнчета.

Може би причината да няма църковна венчавка от началото на годината до момента се крие в това, че дните от 3 март до 19 април са Великденски пости. В този период бракове и кръщенета са забранени, поясни отец Константин. Според данните от отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) към ОбА от 1 януари 2014 г. досега е имало 12 сватби. За същия период през миналата година заветното „Да“ са си казали 14 двойки, а до края на 2013-та са се бракосъчетали 71 влюбени. От доста години насам обаче не се е правило общинско именуване (кръщене).

За сметка на щастливите ритуали се наблюдава ръст на опелата. Почти всеки ден имаме траурен ритуал, казаха и от другите църкви тук. За 2012 г. погребенията са били около 200, а за 2013 г. ръстът е почти двоен – 380.

Църковната такса, определена от епархийския надзорен съвет в Стара Загора, е за кръщене 50 лв., а за сватба – 100 лв. Опелото пък е 35 лв. Тарифите не са променяни от 2008 г.

Диляна ЦВЕТКОВА