22
Сря, Май
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Ученик от ПГССИ „Христо Ботев“ бе осъден на 3 г. 8 м. затвор заради блудство с малолетна. Това стана по време на симулативен наказателен процес, състоял се в Районния съд в Свиленград на 15 април. Присъдата бе произнесена от съученици на обвиняемия. Делото не се различаваше от реално случващ се процес. Казусът е по действителен случай, станал преди време в Свиленград, каза прокурор Мария Кирилова, която написала сценария. Режисурата пък се паднала на представители на адвокатската колегия.

Делото се разигра пред зорките погледи на председетеля на съда Елена Тодорова и районния прокурор Антон Стоянов. Избрахме тази форма, за да представим работата на магистратите в реална ситуация, в която всеки може да попадне, сподели преди започване на процеса съдия Тодорова. Инициативата се организира съвместно от Районния съд и Районна прокуратура Свиленград за Деня на отворените врати по случай професионалния празник на българските юристи – 16 април.

Обвиняемият Михаил Михайлов бе вкаран в залата от съдебната охрана и делото започна. Според свидетелските показания и тези на жертвата Николета Атанасова той е блудствал с малолетната, като е употребил сила. Не липсваха и цветни изказвания от рода „развя си члена“, „дали пък не си го е търсила, след като е тръгнала с непознат мъж“ и др. След силните пледоарии на двамата адвокати на подсъдимия съдията и съдебните заседатели се оттеглиха да обсъдят случая. Накрая произнесоха строгата си, но справедлива присъда – 3, 8 г. затвор при първоначален строг режим и покриване на съдебните разноски в размер на 155 лв.

След обяд пък ученици от СОУ „Д-р Петър Берон“ разиграха друг процес. Казусът този път бе за притежание на наркотични вещества.

Участниците и в двете „представления“ бяха единодушни, че историите са много поучителни. Освен професионализъм, те демонстрираха уважение към професията си: всички бяха облечени в тоги и стриктно спазиха процедурите по воденето на процеса. Представителите на съдебната власт и прокуратурата толкова се впечатлиха от вещината на малките, че си ги „заплюха“ за техни наследници и им пожелаха някой ден професията сама да си ги избере, а те да работят със същия ентусиазъм за независима съдебна власт.

Диляна ЦВЕТКОВА