23
Вт, Юли
36 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

9-годишно дете е било отнето по грешка от баща си на ГКПП Капитан Андреево. На 6 април около 5 ч. на пункта за излизане от България пристига немски гражданин с отрочето си. При проверка на документите обаче се оказва, че бащата е със забрана да напуска Германия, а синът е вписан за издирване в Шенген. Граничните веднага задържат мъжа и се обаждат на директора на „Социално подпомагане“ (ДСП) в Свиленград – Росица Христова. Тя реагира на часа и пристига на пункта заедно със свой служител от отдел „Закрила на детето“. Малчуганът е предаден на Христова, която го настанява в една от стаите на ПУИ „Стефан Василев“ под полицейска закрила.

След редица проучвателни действия от страна на „Социално подпомагане“ - Свиленград се установява, че нещата не стоят точно така, както изглеждат. Реагирахме бързо и за броени дни успяхме да разрешим случая, сподели социалната шефка. Оказало се, че бащата в действителност имал забрана да напуска Германия със сина си, но съдът в Кьолн я отменил още през 2013 г. Решението обаче така и не било отбелязано в досието му, заради което е и задържан на граничния пункт. Благодарение на това, че се задействахме и проучихме случая, детето бе върнато на бащата, подчерта Христова. За бързата и адекватна реакция получихме поздравителен адрес от Посолството на Германия в България.

Искам да благодаря на директора на ПУИ Мила Писюзева и началника на РУП-Свиленград Митко Янакиев за проявеното разбиране и бързата реакция от тяхна страна - заяви още тя. - Често съм казвала, че когато има синхрон между институциите, нещата винаги се получават и вървят в правилната посока.

Диляна ЦВЕТКОВА