14
Нед, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Досегашният вр. и. д. директор на Транзитния център край с. Пъстрогор Георги Марков спечели обявения от Агенцията за бежанците конкурс за длъжността. Очаква се всеки момент заповедта за назначението му като титуляр да бъде подписана.

Както “Старият мост” писа, постът бе овакантен през февруари т. г., след като на титуляра Желю Желев бе връчена заповед за уволнение. Впрочем, Желев обжалва в съда отстраняването си и се очаква първото заседание да бъде през м. май.

45-годишният Георги Марков е от Ивайловград. Има висше образование, по професия е зооинженер. Бил е 4 години председател на Общинския съвет в родния си град, има 8 години стаж в общинската администрация. Семеен, с едно дете в 11 клас. Съпругата му Диана е пресаташе на свиленградската митница. От края на юли 2013 г. Георги Марков е назначен за комендант на Транзитния център след спечелен конкурс. От 20 февруари т. г. поема временно ръководството на лагера. По информация на „Старият мост“, ползва се с уважението и симпатиите както на всички служители, така и на предишния си началник Желев.

Приоритет за новия директор сега ще е ремонтът на материалната база. Има проблеми с ВиК инсталацията, които трябва да бъдат отстранени, сподели Марков. Иначе щатният състав е окомплектован, само трябва да се обяви и проведе конкурс за двама младши инспектори интервюисти.

За разлика от есента на миналата година, в Центъра сега е спокойно. В момента в него, при капацитет 300 души, са настанени 252-ма бежанци, от които 105 деца и 39 жени. 70 на сто от всички, пребиваващи в лагера, са сирийци. От 252-мата 100 вече са получили хуманитарен или бежански статут, обаче не напускат Пъстрогор поради липса на средства да наемат квартири. По закон в 15-дневен срок те трябва да излязат от Транзитния център и да бъдат настанени в интеграционен в София, но там няма места. В такъв случай им следва да им се поемат разходите за наем в продължение на 6 месеца. Вместо това обаче са оставени в бежанския лагер.

СМ