17
Сря, Апр
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

ПГССИ „Христо Ботев“ в Свиленград издава дипломи за професионална квалификация за знания, придобити по време на работа, упражняване на хоби или самообучение. Например, ако по стечение на обстоятелствата, човек може да ремонтира коли, но няма диплома за това, то той ще има възможност да получи легално свидетелство за професионална квалификация, без да се налага да учи пълния хорариум от часове. Начинанието е по проект на Министерството на образованието - „Нова възможност за моето бъдеще“. В него може да се включи всеки над 16-годишна възраст и завършил поне основно образование. Няма значение дали е безработен или не.

Професиите, по които гимназията ще валидира знанията, са: икономист, офис-мениджър, техник в лозарството, фермер, техник на селскостопанска техника, техник-озеленител, организатор на туристическа агентска дейност и аниматор в туризма. След като желаещият подаде заявление за съответната специалност, ще получи конспект с необходимите за професията знания и ще се яви на изпит. При успешното издържане на теста, ще му бъде издаден и сертификат.

Всичко това е безплатно, подчерта Татяна Иванова, консултант по проекта. По този начин даваме възможност на хората да получат документ за квалификация, без да се налага да плащат допълнително средства или да ходят на курсове. Съкратената процедура по получаване на свидетелства за професионална квалификация спестява на кандидатите пълния хорариум часове, време, усилия и средства, коментира още Иванова. Системата за валидизация на уменията е добре позната и широко прилагана в Европа, коментира пък Павлина Ковачева, председател на комисията по валидиране в гимназията. Документите се признават от работодателските организации у нас и в целия ЕС, което увеличава шансовете за намиране на работа.

Повече информация може да получите на телефони: 0379/ 71282 - ПГССИ; 0878/ 737328 – Татяна Иванова и 0888/ 243778 – Павлина Ковачева.

На 27 март бяха раздадени сертификати на 40 ученици от ПГССИ „Христо Ботев“, успешно приключили обучение по специалностите „Механизация на селскотостопанство“ и „Селски туризъм“. Инициативата бе по проект „Ученически практики“. През април пък обучението си по същия проект в специалност „Земеделско стопанство“ ще завършат 8 ученици.

Диляна ЦВЕТКОВА