15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Започва проверка на разрешителните

 

Над 3 000 броя законно оръжие притежават гражданите на общините Свиленград и Любимец. Това става ясно от справка на Областната дирекция на МВР, предоставена по искане на „Старият мост“. Ловните пушки за физически лица са 1 406, а нарезните – 334. Ловните карабини за юридически лица са пък 22, сочи справката. Това означава, че авджиите разполагат общо с 1 726 бойни единици. По данни на ловно-рибарските сдружения в двете общини са регистрирани около 1 150 ловци – 850 в Свиленград и 300 – в Любимец.

Граждани на двете общини разполагат и 741 огнестрелни оръжия /пистолети/, 232 газови пистолета и 168 въздушни пушки.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на всички разрешителни за оръжия и прилагането на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия на територията на цялата страна. Отдел „Надзор на законност" ще проведе инспекцията, като ще получи информация от Областните дирекции на МВР и районните полицейски управления за абсолютно всички лица, на които са били издадени разрешения за притежание и носене на огнестрелни оръжия, независимо от основанията за това, което ознчава за лов и самоохрана включително.

Тази проверка идва на фона на разигралата се в Лясковец трагедия, когато мъж уби един полицай и рани други трима с оръжие, разрешителното за което беше изтекло.

Ще бъдат проверени и действащите срокове на разрешителните, както и наличието на огнестрелни оръжия и боеприпаси с изтекъл срок за съхранение, и как се спазват задълженията от страна на службите за контрол на опасните средства в цялата страна.

Цацаров ще получи пълен списък на всички лица с разрешение за носене и съхраняване на огнестрелни оръжия, броя и вида разрешени огнестрелни оръжия, сред които и късо, и дълго, броя боеприпаси и основанието, на което са издадени разрешенията.

Проверката ще продължи до 25-и март, а резултатите от нея ще бъдат представени заедно с препоръки за промени в закона за притежание на оръжия.

СМ