22
Сря, Май
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

3 години след срутването на незаконните къщи в Ставри Димитрово бившето „весело село“ продължава да е истинско бунище за строителни отпадъци. Пейзажът изглежда като след опустошителна бомбардировка. Всичко е в руини, стърчат само незасегнатите от показната акция на ДНСК къщи.

В някога оживеното курортно селище сега е мъртвило.

Единици са останалите да живеят тук, от време на време се мяркат рибари. Едни от малкото обитатели в красивата местност край язовира са няколко елена и сърнички.

Собствениците на незаконните вили трябваше сами да разчистят терена, но след като отказаха, ангажиментът бе прехвърлен на община Любимец. При бюджет от 5, 5 млн. лева обаче разходите за извозване на тоновете строителни материали са непосилни за нас, каза

кметът на Любимец Анастас Анастасов. Според него държавата трябва да финансира разчистването, още повече, че голяма част от сградите са в чашката на язовир „Ивайловград“, която е държавна земя.
Селото стана известно през 2010 година, когато след данъчна проверка с хеликоптер бе установено, че луксозните вили масово са строени незаконно в чашката на яз. Ивайловград.

Общо 169 постройки край язовира бяха обявени за незаконни. Разрушаването им започна на 30 март 2011 г. Над 30 бяха сринати доброволно от собствениците. Сред тях бе и вилата на така нареченото „Министерството на веселбата“ на братята Павлин и Николай Паришеви. В имота единствено параклисът, в който още стоят църковни книги, не е премахнат. Работниците не са посмели да бутнат постройката заради страх от божие наказание.

Собствениците на още 5 - 6 имота чакат произнасяне от съда, което ще реши съдбата на собствеността им. От РДНСК в Хасково съобщиха, че процедурата по събаряне на незаконните постройки не е приключила и ще продължи след произнасянето на съда.

СМ