15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Общински съветници в Любимец подозират опит за облага

Куриозен случай бе внесен за разглеждане и решаване на последното заседание на Общински съвет - Любимец. Като пълномощник на гражданка на Стара Загора местната депутатка адв. Гергана Трифонова Караджонова е внесла заявление от Марийка Тръндева Станчева, с което се известява за желание на упълномощителката, че желае да продаде на общината имот в землището на любимецкото село Белица на цена 3 000 лв. за декар.

Става въпрос за земя от ниската седма категория с площ 5, 099 дка, която, както пише в заявлението, изготвено от пълномощника адв. Караджонова, с годините и времето е попаднала в гробищния парк на село Белица. Пазарната цена за един декар от имота, определена от лицензиран оценител, обаче възлиза на 141, 96 лева, видно от докладна записка на кмета на община Любимец инж. Анастас Анастасов.

Неочаквано обаче 20 дни след като адв. Караджонова внася заявлението за сделка на цена от 3 000 лв. за декар, собственичката на имота Марийка Станчева прави предложение до кмета Анастасов общината да закупи имота по... 500 лева за декар. Това предложение получи одобрението на мнозинството в Общинския съвет в Любимец на последното му заседание. Гергана Караджонова не е участвала в гласуването след предупреждение, че ще влезе в конфликт на интереси конфликт на интереси.

Но кое всъщност е накарало 84-годишната Марийка Станчева да намали 6 пъти исканата чрез пълномощника и общински съветник Караджонова сума от 3 000 лв/дка и някой въздействал й е за това? Ето какво заяви лично тя, потърсена за коментар от „Старият мост“:

„Не съм искала толкова много пари. Адвокатката не я познавах. Говорих с нея, тя ми обеща, но не ми каза такава сума. Това са много пари и съвестта ми не позволява да изнудвам общината, още повече, че това е гробище, в които са погребани майка ми, баща ми и всички близки. Още нищо не съм получила, но съм удовлетворена от това, което са гласували съветниците. Бих била доволна и на замянка и имах преди това такова искане, но не се получи, не зная защо. Аз съм от старото поколение, не съм алчна, на мен съвестта ми е чиста.“

Общински съветници от Любимец подозират, че всъщност е направен опит за извличане на лична облага на гърба на възрастната жена.

СМ