18
Чет, Юли
34 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

373 пожара са гасили огнеборците

Рекорден брой на произшествията – 505, регистрираха в свиленградската Пожарна безопасност и защита на населението” през 2013 г. От тях 354 в Свиленград и 151 в Любимец. Това заяви началникът й Валентин Ангелов на брифинг с журналисти. След направената равносметка се оказало, че през последните две десетилетия е нямало такъв ръст. Статистиката показва, че всеки ден огнеборците са се отзовавали на повиквания поне по веднъж.

С най-голям интензитет през изминалата година са били пожарите. Регистрирани са 66 с материални и 307 без материални щети. Има един смъртен случай в Любимец и двама пострадали. Унищожени са 8 автомобила, 320 кв. м покривни конструкции, 200 дка ечемик, 3815 бр. бали и др. Припомняме, че в нашия район миналата година избухна и най-мащабният пожар в България. Цяла седмица огнеборците се бориха с пламъците в Сакар, а с. Равна гора бе пред евакуация. Огнената стихия овъгли 700 дка иглолистни, 750 дка широколистни и 1500 дка смесени гори, както и 20 200 дка лесонепригодни площи. Според Ангелов причините за избухването на пламъците били банални – късо съединение, небрежност при боравене с огън на открито, самозапалване, природни явления. По 14 от случаите все още се водило дознание. Радостното е, че само 2 пожара са възникнали по време на детска игра с огъня, заяви той. Единствено тук се наблюдавало понижаване на инцидентите, което до голяма степен се дължало на активното взаимодействие между пожарната служба и училищата в Свиленград. Ежегодно се организират дни на отворените врати, по време на които децата се запознават с това колко е опасна играта с огъня.

Освен гасенето на пожари, от РСПБЗН са участвали в 21 аварийно-спасителни дейности, 81 помощни операции, 23 дежурства. Отзовали се и на 7 фалшиви повиквания.

Диляна ЦВЕТКОВА