03
Нед, Мар
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Мистериозна смърт застигна 101-годишния Жеко Марков и 75-годишния му син Костадин в любимешкото село Лозен. Труповете на двамата мъже били открити на 6 януари. Сутринта местният инкасатор минавал да засече водомера, но никой не му отговорил. Нещо го жегнало, защото това се случвало за първи път. Около 11:00 часа позвънил на кмета на селото Ангел Гинев и двамата заедно отишли в дома на дядо Жеко. С изненада установили, че всички лампи светят, а вратите били отключени. Като влезли в къщата, останали ужасени от вида на разложените трупове. Според медици разложението през зимата настъпва поне след 4-5 дни.

Веднага се обадих на местния фелдшер, който дойде и констатира смъртта, сподели Гинев. На място били изпратени дознатели. Дошъл и съдебният лекар д-р Христо Еленски. Откарали телата на двамата мъже в Съдебна медицина в Хасково.

Заключението след аутопсията е, че дядо Жеко и синът му са умрели от премръзване като основна причина и хронично недохранване като вторичен фактор. Направеният от дознателите оглед потвърдил, че печката в къщата не е палена продължително време. Тялото на сина е било открито полуголо, което е способствало за смъртоносното измръзване. Обикновено хората, починали заради студа са в типичната за зъзнещ човек „ембрионална поза“. Това обаче липсва, когато жертвата е била под алкохолно опиянение. В научната литература са описани и случаи, при които изложените на продължително премръзване накрая чувстват горещина и нерядко се събличат частично или напълно. Нищо чудно точно тази реакция да е причина и за разсъбличането на Костадин.

Според д-р Еленски и двамата са починали в рамките на 24 часа. Вероятният ден на смъртта е петък, тогава за последно са били видени живи. Съселяни ги чули да се карат в общия им дом, а по-късно същата вечер синът Костадин е забелязан по улиците на селото под въздействието на алкохол. Според съдебния лекар възрастните хора са били класически пример за изоставени и занемарени старци, които никой не е поглеждал дълго време.

Дъщерята на починалия - Желязка, обаче е категорична, че версията на д-р Еленски е неправдоподобна. „Абсурдно е да се твърди, че двама души могат да починат едновременно от студ и глад, а ако не е било едновременно - защо брат ми не е съобщил за нещастието. Той имаше психически проблеми, но можеше да се разчита на него да гледа баща ми“, сподели Желязка, която е пенсионирана учителка. За последно тя видяла близките си на Коледа. По думите й тогава в дома им било топло, а двамата се хранили нормално.

Че не е възможно да са умрели заради тежки условия потвърди и директорът на дирекция „Социално подпомагане“ - Свиленград Росица Христова. „Дядо Жеко е фронтовак и получава 299,98 лв. пенсия. Синът му пък Костадин взема 426, 89 лв. Обслужвани са от социалния патронаж. Тези хора не са починали от студ и глад. Прикрепям се към реакцията на Желязка“, заяви Христова пред „Старият мост“.

Хората в селото пък определят смъртта на двамата мъже като мистерия, защото не могат да си обяснят как е възможно баща и син да починат едновременно. „Да не са яли гъби и двамата, че ще умрат по едно и също време“, коментират те. „Лично сме виждали съдовете с храна, които им носиха от патронажа. От община Любимец им осигуряваха дърва за огрев“, твърдят пък съседи. Те подчертаха, че двамата са получили топла храна от социалния патронаж и преди, и след празниците, в интервал от няколко дни. Абсурд е някой да умре от глад за толкова кратко време, заяви Желязка. Тя допуска, че причината за фаталния край може да е нещастен случай заради честите скандали между баща й и брат й. Заключението на д-р Еленски обаче е, че по телата няма никакви следи от насилие.

Междувпрочем, Жеко Марков бе най-възрастният жител на община Любимец и първия столетник на Лозен. Дядото е бивш фронтовак от Втората световна война. Съпругата му е починала отдавна. Живял със сина си Костадин, който страдал от психично заболяване. Старците се радвали на добра репутация, не са се замесвали в неприятности.

Диляна ЦВЕТКОВА