15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Осем „бобъра“ са изгорели от началото на годината досега

Осем пластмасови контейнера за смет са горели в Свиленград от началото на годината. Като причина за палежите се посочва човешка небрежност или умисъл. „През зимата непрекъснато димят контейнерите. Хората изсипват неизгасена сгурия в тях, която подпалва боклуците. Човек не може да си отвори прозореца, за да проветри. Металните кофи пък стоят неизчистени по две седмици, как няма да се палят“, жалват се свиленградчани.

Запалването на контейнери за смет е често явление, особено зимата, сподели зам. началникът на местната пожарна Иво Тонев. Не мога да твърдя, че е умишлено, но хората трябва да са много внимателни, когато изхвърлят отпадъците в уличните кофи за боклук, подчерта той.

Един контейнер тип „бобър“ като тези, които са запалени, струва 350 лева, уточниха пък от сметосъбиращата фирма. По наша сметка това означава, че за да бъдат заменени повредените и унищожени от огъня контейнери с нови трябва да се отделят 2800 лв. от общинските средства.

От фирмата по сметосъбирането посочиха и за друг проблем, свързан с контейнерите. Вандали често чупели капаците и колелата на кофите, поставени пред жилищата на гражданите. В един от почивните дни пиратка раздроби капака на кофа за смет на ул. „Тодор Кирков“ № 6. „Много се уплашихме. В първия момент помислихме, че избухна бомба“, споделиха живеещи наоколо. Сега всички започнали да си прибират кофите в двора. Кой ще плаща за щетите, чудят се свиленградчани. Пак в нашия джоб ще бръкнат.

Диляна ЦВЕТКОВА