17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

1544994 10152083755212226 66759976 nВ Любимец извадиха разпятието от казани със светена вода

19 бяха мераклиите, които скочиха във водите на Марица за кръста на Йордановден в Свиленград. От дълги години насам не съм виждал толкова желаещи, коментира възрастен мъж.

След доста атрактивна надпревара във водата 20-годишният Веселин Шидеров Битлиев спаси разпятието. Въпреки, че участва за първи път, Веско се оказа най-бърз. Учил съм се да плувам в Марица, което ми помогна да спечеля, сподели той. Много вярващи побързаха да целунат кръста от ръцете му.

Според поверието това носи здраве и късмет през цялата година. Междувпрочем, Веселин е учил в ПГССИ „Христо Ботев“, а сега работи в шато „Катаржина Естейт“. Миналогодишният победител в ледената надпревара – колоездачът Дамян Костадинов, и сега взе участие. Малко обаче не му достигна да хване божия символ. Пред „Старият мост“ той сподели, че 2013 г. е била много успешна за него, както в личен план, така и в спорта. След това отново се върна да поплува в студените води.

Стотици свиленградчани се стекоха на стария мост на река Марица, за да наблюдават християнския ритуал. За първи път от 13 години насам литургията не бе водена от старозагорския митрополит Галактион, а от викария му Инокентий. Здравословни проблеми са възпрепятствали идването на владиката. „Нека Бог ви благослови всички вас, дошли при река Марица. Да благослови и тези млади хора, дошли да се хвърлят във водите й“, каза Инокентий и хвърли кръста в реката. Преди това той отслужи Велик Богоявленски водосвет и празнична Златоустова литургия в църквата „Св. Троица“.

За безопасното провеждане на ритуала районът бе отцепен от полицейски патрули. Екип от пожарникари пък следеше за евентуални инциденти. Както е известно, преди няколко години нашенец падна от моста, докато наблюдаваше хвърлянето на кръста. Тогава човекът дълго се бори с течението на реката и малко остана да се удави.

В Любимец пък 58-годишният Никола Николов от свиленградския кв. Гарата хвана кръста. Тук обаче ритуалът е друг – разпятието бе извадено от казаните със светена вода в храма „Свето Успение Богородично“. От години Никола посещава църквата в Любимец и участва в служби и песнопения. Той хваща свещения кръст за втори път, като тази година го прави за здравето на най-малкото си дете. Специален гост на свещения ритуал бе кметът на града инж. Анастас Анастасов.

Йордановден е третият по значимост християнски празник през годината. Според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се също, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, годината ще е плодородна и добра.

Диляна ЦВЕТКОВА