22
Чет, Фев
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

bejanskicenterЗа една седмица трима напуснаха, готвят се още двама, засега

Работещи в Транзитния център за настаняване на кандидат-бежанци край с. Пъстрогор започнаха да хвърлят оставки. Само за една седмица са напуснали три жени, които са назначени като регистраторки и интервюистки. Други двама от персонала също са дали предизвестие за прекратяване на договорите.

„И още хора вече не издържат и са готови да си тръгнат“, споделиха пред „Старият мост“ работещи в Центъра. Хората от охраната на заведението за временен приют са на местата си.

Според запознати, причините персоналът от Пъстрогор да напуска са ниското заплащане и тежката работа. Средното месечно възнаграждение е 350 лв. чисто. Много често се полага извънреден труд, който се заплаща, но не се издържа постоянно да си на работа, и то под напрежение, жалваха се готови да напуснат. Обещали им след Нова година да вдигнат заплатите с 15%, но и това нямало да промени нещата особено.

В момента в Пъстрогор са настанени около 450 души при капацитет 300. Директорът на Транзитния център Желю Желев от доста време е дислоциран в Харманли, където заради имигрантския наплив бе изграден бежански лагер. Броят на самия персонал там е по-малък от броя на пръстите на едната ръка. От Агенцията за бежанците възнамеряват да отпуснат допълнително 110 свободни щатни бройки, но колко от тях ще бъдат за Харманли още не е ясно. А крайно необходимите длъжности за психолог и антрополог, за което „Старият мост“ писа, за Пъстрогор надали ще бъдат дадени.

Когато лагерът в Пъстрогор се въвеждаше в експлоатация, бяха обявени конкурси за различните позиции. Тогава имаше голям наплив за работа там. Сега обаче персоналът бяга.

СМ