21
Пет, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Над 80 имигранти, получили вече бежански статут, са подали заявления за адресна регистрация в община Свиленград. Всички те са семейства и са посочили адреси на местоживеене в Мустрак, Левка и Свиленград.

Проверки на адреси, където биха желали да се настанят бежанци, извършва хасковската полиция. Целта е предотвратяване на измамни схеми от недобросъвестни посредници, съобщиха от областната дирекция на МВР.

Мерките се свързват с постъпили информации за регистрирани множество кандидат-бежанци на едно и също място. Органите на реда са насочили усилията си и към проверка на хората, които декларират, че предоставят жилище. В с. Пъстрогор двама души са декларирали, че предоставят жилища, в които ще бъдат настанени по 12 души. Проверката на МВР не е констатирала нарушения.

В същото време миграционният натиск тук е много намалял. За последната седмица са констатирани 5 – 6 случая с 12 души, които са се опитали да минат нелегално границата. В единия от случаите български цигани се опитали да прекарат с микробус двама чужденци. В два камиона пък са хванати укрити 5 – 6 имигранти, отделно се правят опити за влизане в страната с фалшиви документи. Заловените нелегални са от всякакви нелегалности, има даже и от Мианмар /бившата Бирма/. На „зелена граница“ е хванат само един, и то турчин.

СМ