17
Пон, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Нов председател поема Районен съд - Свиленград

Подозирам адвокати, че рекетират за пари нелегални имигранти, заловени на границата. Това заяви досегашният административен ръководител на Районен съд /РС/– Свиленград Христо Георчев пред Висшия съдебен съвет /ВСС/ в четвъртък, когато се състоя избор за титулярен председател на съда.

При защитата на своята концепция за шефския пост Христо Георчев изнесе интересна информация за рекетирането на нелегалните имигранти от адвокати.

Той обясни, че при завеждането на дела срещу имигрантите на тях им се назначават служебни адвокати, а разходите за защитата се поемат от държавата, съобщи информационният сайт http://www.mediapool.bg. Въпреки това някои от адвокатите искали пари от чужденците.
Георчев подкрепи подозренията си, че с някои от чужденците най-вероятно се злоупотребява и ги карат да подписват документи за наемане на адвокати, като разказа за случай как в 2 часа през нощта граничната полиция залавя група от 15 алжирци, а малко по-късно се оказва, че те вече са си упълномощили адвокати.

Междувпрочем, подобна информация бе съобщена на „Старият мост“ преди месец и от гранични служители.

На заседанието си на 21 ноември ВСС избра нов председател на Свиленградския районен съд. Това е Елена Тодорова, която досега бе редови районен съдия в Елхово. Тя спечели подкрепата на 13 от членовете на Висшия съдебен съвет. След нея се наредиха Христо Георчев, който получи шест гласа, и Иван Йорданов /шеф на съда в Крумовград/ с 3 гласа. Тъй като Георчев е със статут на несменяемост, той ще остане да работи в тукашния съд като редови съдия. Според отлично информирани източници, при последните 10-ина избори на административни ръководители на съдилища в България, нито един от предишните председатели не е спечелил нов мандат.

Това е втори конкурс за поста административен ръководител на съда в Свиленград. Припомняме, че през лятото ВСС не успя да избере председател на Районния съд в пограничния град след горещи спорове с тогавашните двама кандидати – Георчев и Кремена Стамболиева

Новата ръководителка на съда не е непозната в Свиленград. След проведен конкурс Тодорова е назначена през януари 2003 г. за районен съдия в Свиленград. При работата си в РС е участвала в разширени съдебни състави, разглеждащи дела със сериозен обществен интерес, сред които и такива, свързани с контрабанда на наркотични вещества.

Четири години по-късно е назначена от ВСС за председател на Районен съд - Елхово. Междувременно тя кандидатства за председател на Районен съд - Свиленград. На избора, провел се на 28. 05. 2008 г., тя получава един глас, а за административен ръководител е назначен Христо Георчев. Мандатът й като председател на РС- Елхово изтича през февруари 2012 г. На проведения избор на административен ръководител през май същата година тя е един от тримата кандидати за поста, но получава два гласа в подкрепа на своята кандидатура.

Съдия Елена Тодорова е на 41 години, родена е в Ямбол. Завършила е право в Бургаския свободен университет през 1995 г. Има едно дете.

Така в съда в Свиленград се възцарява истинско „женско царство“. В момента работят само две съдийки - Кремена Стамболиева и Добринка Кирева. Ива Димитрова обаче много скоро свършва отпуска си по майчинство и се завръща на работа, а с новата председателка Елена Тодорова съдийките стават общо 4. Представител на „силния пол“ остава единствено Георчев.

Тукашният съд е един от най-натоварените в страната. За първото полугодие на тази година по показател „натовареност“ РС е на пето място в България и на първо в съдебния окръг. Делата приключват в срок. В последните години много бе направено и за подобряване на материалната база.

СМ