23
Нед, Юни
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Юзърите си уговаряли превоза в мрежата, излизало по-евтино

Все повече свиленградчани се възползват от услугата за евтино пътуване до столицата и обратно чрез „Фейсбук“. Това е възможно заради създадената преди една година в социалната мрежа група „Пътуване Свиленград – Пловдив – София“, която се радва на изключително голям интерес и в нея вече има 259 участници. Новата мода освен удобство и спестени пари е и лесен начин за създаване на контакти и приятно пътуване.

Идеята за създаването на групата хрумнала на Георги Желев от Свиленград. „Транспортът до Свиленград от София е много неудобен за повечето студенти. Доста от тях пътуват с коли по тези дестинаций. Други пък, ако имат по късна лекция не успяват да хванат влака или автобуса до родния град. По празниците е още по-зле. Тогава превозвачите са претоварени и някои от нас са принудени да стоят прави стотици километри само и само да се върнат у дома“, сподели Георги пред „Старият мост“.

Тези, които не са чували за тази група, сигурно се чудят как точно стават нещата. Всеки от онлайн шофьорите предварително уведомява членовете на групата кога, от къде и в колко часа тръгва с личен автомобил, а желаещите да му правят компания си запазват място. От тази услуга се възползват предимно студенти, които често изминават разстоянието до Пловдив или София. Вместо да пътуват сами, предлагат свободните места, като по този начин и на тях им излиза по-тънко. Има и други, които често пътуват служебно до столицата. По думите им с услугата „Фейсбук такси“ намерили начин да разнообразят времето с приятна компания.

Всъщност този начин на предвижване е далеч по-сигурен от пътуването на автостоп и по-приятен от чакането по автобусни спирки или жп гари. „Първия път малко се притеснявах да пътувам с непознати в колата, но мои колеги от университета редовно използваха този вариант и реших да опитам и аз. Оказа се, че е доста добро решение. Взимат ме от центъра на града или от място, на което на мен ми е удобно, и пътуването реално е доста по-кратко като време, отколкото с влак. С автобус пък ми излиза много скъпо и затова не го препочитам“, сподели Мария, която учи в София. Тя разказа още, че дори вече се е сприятелила с едно от момчетата, с които пътувала няколко пъти, и редовно се възползва от възможността да се прибере у дома. Освен по-икономичен този вариант е и доста по-интересен и приятен за нея. Пътувайки с кола, винаги можеш да спреш за кратка почивка и не е толкова изморително, колкото другите алтернативи, категорична е още Мария.

Диляна ЦВЕТКОВА