15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Предстоящият ремонт на моста край Любимец щял да е не само сложен, но и уникален. Това стана ясно по време на срещата между възложителя на проекта Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и изпълнителя на строежа „АБ – ОРС Инфраструктура“. Тя бе инициирана лично от кмета на Любимец Анастас Анастасов. Присъстваха още представители на „Консулт инженеринг“ - строителен надзор на проекта, управителят на фирмата проектант „Вектор – Бул“ Маргарит Жипонов, председателят на ОбС-Любимец Мария Станкова и др.

За реновирането на моста ще бъдат използвани висококачествени материали. Нямам информация дали досега в България е извършван ремонт чрез подобна технология. Става въпрос за сложно герберово повдигане на съоръжението. Рискът се крие в това, че се прави над самата река“, каза Спас Георгиев – проектант по конструктивната част. Маргарит Жипонов пък заяви, че проучванията на моста са приключили. „След като бяха направени сондиране, геоложки и др. необходими изследвания, установихме доста проблеми, свързани със строителството. На места съоръжението е с големи провисвания заради ниския клас бетон, използван при строежът през 1959 г. Наблюдава се и ерозиране на дъното на реката в следствие от експлоатацията на двете пясъчни кариери - в Свиленград и Любимец“, съобщи още Жипонов. Проектът и проучванията са внесени в АПИ на 12 ноември. От агенцията трябва да свикат технически съвет, който да реши какви да са по-нататъшните действия по заданието. Представителят на АПИ Живко Боговски се нагърби със задачата да съдейства за максимално бързо развитие на нещата. Що се отнася до започване на самия ремонт от фирмата изпълнител - „АБ – ОРС Инфраструктура“ заявиха, че са готови да започнат още в понеделник (18 ноември). „Ако останалите партньори по проекта са съгласни, преди да са готови документите може да започнем с разрушение на асфалта и тротоарите. Другото, което е възможно да се направи на този етап, е да се разкрие конструкцията, за да решим как да реагираме занапред“, сподели управителят на фирмата строител Огнян Павлов. От надзорния орган обаче не дадоха съгласието си, защото щяло да е противозаконно. По думите им докато проектът не бил съгласуван по съответния ред, нямало как да започнат същинските дейности. Най-вероятно до средата на януари 2014 г. нещата ще бъдат стиковани и стротелството ще започне в края на същия месец. Мостът трябва да бъде изцяло завършен и отворен за движение до юли 2014 г.

Припомняме, че от 8 март т. г. движението на моторни превозни средства по 390-метровото съоръжение над р. Марица бе забранено. До тази крайна мярка се прибегна заради изключително лошото технико-експлоатационно състояние на моста. Ако бе продължена неговата експлоатация, можеше да се стигне до критични ситуации. Въпреки това и в момента гражданите не се съобразяват с препоръките на АПИ и продължават да преминават по съоръжението. Заради затворения мост хората имат два варианта - или да изминат рисковите 390 метра пеш, или да заобикалят 50 км с автомобил. В момента от двете страни на моста е пълно с автомобили, които хората оставят и тръгват пеш. Другият вариант е да ползват велосипед или мотопед. Мостът е от изключително значение за жителите на цялата община, но най-вече на селата Георги Добрево, Йерусалимово, Оряхово и Васково. Съоръжението над р. Марица не е ремонтирано повече от 50 години. Единственото, което успокоява хората в Любимец е, че до няколко месеца проблемът ще бъде решен.

Впрочем реновирането на моста бе включено като проект за изпълнение от Аварийната програма на АПИ, а финансовото му обезпечаване е изцяло със средства от републиканския бюджет. Стойността на подписания договор е 1 602 320 лв. без ДДС. Фирмата - изпълнител гарантира, че след ремонта габаритът на съоръжението ще съответства на нормите. Освен възстановяване на моста и полагане на плътна асфалтова настилка, в проекта е заложено да се направи нова маркировка и поставяне на нови пътни знаци.

Диляна ЦВЕТКОВА