Общество
Инструменти
Шрифт

DSC 035444Река от фекалии тече в ромската махала в Любимец, видя репортерска проверка на „Старият мост“. Мръсните води извират от шахтите на ул. „Зорница“ и пълзят по няколко улици в южния край на махалата. На места дори навлизат в домовете на хората. Това е огнище на зарази, през лятото вони така, че не се трае, сподели Сашо Иванов – Облака. При обилен дъжд водата не се оттичала. Ако искаш да излезеш от квартала, може само с лодка, шегува се пък Райчо Стоев. На някои места по улиците се образували дълбоки локви.

Жителите на квартала се чудят към кого да се обърнат, тъй като са написали десетки писма и жалби, но институциите упорито мълчат. Новият началник на ВиК-Любимец Манол Янчев въобще не го интересува, заяви Сашо Иванов. Стана десет пъти вече ходя да пускам молба и нищо, сподели друг жител на квартала – Жоро Димитров. По думите му от ВиК обещали, че ще изпратят специлаисти да решат проблема, но още никой не бил дошъл. На целия град мръсотиите идват тук, до къщите ни са, а през лятото миризмата е нетърпима, възмущава се той. Хората се притесняват, защото малките деца влизат да играят в локвите с фекалии. Ползват ги за басейн. И после как няма да са болни, 40 лева за лекарства съм дала, жалва се възрастна ромка.

Всички са на едно мнение, че ако не се погледне сериозно на въпроса и скоро не се намери решение, в квартала ще пламне епидемия. Припомняме, че през 2011 г. от хепатит се разболяха 15 деца от ромската махала в Любимец. Всъщност и тогава „Старият мост“ писа за проблема със запушените шахти, който явно и до днес си остава неразрешен. Ако се закача нелегално към мрежата, веднага ще дойдат да ме глобят, а сега няма кой да реагира, възмущава се Асен Иванов. Каква е причината да се задържа вода не е ясно, споделиха запознати със случая. Възможно било канализацията да е прекъсната или запушена, или пък да има грешка в нивата.

Междувпрочем повечето роми в махалата в Любимец живеят в пълна мизерия. В много от къщите хората нямат най-елементарното – ток, вода, баня, тоалетна. Добре, че има 2-3 улични чешми да си взимаме от там вода, казват роми. Някои са принудени да живеят в коптори, в които преди са отглеждали животни. Други пък се бутали по 10 души в една къща. Никой не работи, не сме осигурени, не дай си Боже нещо да стане, кахъри се възрастна ромка. „Яла госпожо, яла да видиш къде живеем, с малки деца, на вънка на студа, разболяхме се вече“, кани ни в схлупена постройка дрипава баба. Държавата сто пъти по-добре обгрижва бежанците отколкото нас, подчерта Анка Милева. Политиците ни поглеждат само по избори, когато искат да спечелят гласа ни, уточни още тя.

Всъщност проблемите на ромите в Любимец не свършват дотук. Откакто стартираха ремонтите по жп линията и магистралата, през махалата на ден започнаха да минават и около 60 петдесеттонни камиона, оплака се Катя Огнянова. Напукаха ми се стените, а кой ли ден къщата ми ще падне, жалва се тя. Да не говорим за състоянието на улицата, допълни пък Наско Велев. Трасето, което не е от републиканската пътна мрежа и не е пригодено за тежкотоварните камиони, е напълно разбито. Заради вибрациите, половината от колибите са пред срутване. Според Георги Демирев животът и здравето на живеещите в махалата са застрашени. Камионите преминавали с висока скорост и превишен товар, без задължителните платнища, а наоколо играели много деца. Заради собствената си безопасност ромите се канят да блокират пътя. Да си търсят друго място откъдето да минавата, категорични са те. DSC 03400000

Диляна ЦВЕТКОВА