24
Сря, Юли
37 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

120Персоналът в Транзитния център не достига, липсват преводачи

Тонове дарения от мюфтийствата в Хасково, Кърджали и Крумовград на бежанците в Пъстрогор в сряда, вече са на боклука. Мигрантите взеха хранителните продукти и изхвърлиха почти всички подарени дрехи и обувки с мотива, че нямат нужда от тях, а от бежански статут. Повечето от сирийските бежанци разполагат с достатъчно пари и дрехи. Единственото, което искат, е да получат статут. Много от тях наемат квартири в Свиленград в очакване на документите.

Така поредното дарение се превърна в проблем, с който ръководството на дома трябва спешно да се справи. Целият плац е затрупан с купища дрехи и обувки. „Има домове за възрастни хора, за сираци, за психично болни, към които могат да се насочат тези помощи, но тука това се разхвърля, снощи дъждът го наваля. Аз нямам възможност, нямам транспорт да организирам преразпределението", сподели директорът на Транзитния център Желю Желев.

Проблемите, пред които Желев е изправен, са много.

Сега в Центъра са настанени 470 бежанци при капацитет 300 души. Всички помещения, включително и фоайе, са превърнати в спални. Бежанците са опънали чаршафи, за да обособят собствено пространство за семействата си. „Няма стаи за всички семейства – каза Желю Желев. - Принуден съм да отделям бременни, жени, деца от съпрузите и бащите.“

137 са децата в Транзитния център в Пъстрогор в момента. На 6 октомври започна спешното им ваксиниране, за да се предотвратят евентуални епидемии. На малчуганите първо бе поставена 5-валентен серум срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенца. "На тези деца, които имат имунизационни картони, няма да бъде бита инжекция.
Причината е, че сирийският имунизационен календар е сходен с нашия", уточниха здравни инспектори . Няколко родители отказават имунизация заради релиозни предразсъдъци. Месец по-късно на подрастващите на възраст от 13 месеца до 15 години и от други нациналности ще бъдат ваксинирани срещу морбили, паротит и рубеола.

Майка на 4 деца отказа болното й от пневмония дете да влезе в болница. „Аз съм сама с децата тук, ако вляза в болница с едното, кой ще гледа другите три“, каза жената. На болното дете са изписани медикаменти и то се лекува в Пъстрогор.

13 случая на сифилис, 4 на СПИН и 3 – 4 на чревни инфекции

са констатирани досега в Пъстрогор при медицинските прегледи. Всички те са африканци – от Того, Камерун, Судан, Кот д'Ивоар и др. Пребиваващите в центъра оценяват здравните грижи, които се полагат за тях, но не спират да недоволстват срещу тромавата процедура, която ги оставя месеци с неизяснен статут. „Забавянето се получава от това, което е пределно ясно на всеки: че напливът от бежанци е голям, а съставът, който ги обслужва, е съгласно капацитета - 300. И тези хора не могат да работят свръхсили", обясни Желю Желев.

Персоналът наистина не достига, а заплатите са малки. Общо 26 щатни служители работят в Пъстрогор, четирима от които – интервюисти /единият в момента е на обучение/. В тази бройка не се включва охраната. Има двама преводачи, но това не е достатъчно. Освен това те са на граждански договор, а са необходими хора на щат, които постоянно да са там. От новото ръководство на Агенцията за бежанците са обещали да отпуснат щатна бройка за преводач, сподели Желев. Той каза още, че му е необходим човек с правна грамотност, който да движи документооборота. Според Желев би било добре да бъде назначен и антрополог, който да познава добре нравите и обичаите на настанените в Центъра.

Трите хигиенистки не смогват да чистят боклуците на бежанците.

Дори от ХЕИ искали да ги глобят, тъй като било мръсно. Настанените в центъра хвърлят боклуците си където им падне и изобщо не пазят материалната база. А те всъщност трябва сами да си чистят, тъй като са настанени в общежитие. От един месец в кухнята са монтирани нови готварски печки, защото предишните са изпочупени. Кранчетата на мивките в помещението са повредени, потрошени са врати, маси. През прозорците се изхвърлят всякакви отпадъци, един пък наскоро метнал чиния с ориз през джама. Канализацията в тоалетните се запушва с всевъзможни предмети, включително пластмасови бутилки. Засадените рози в двора това лято не цъфнаха, защото децата на бежанците изядоха пъпките, сподели човек от наетата да охранява обекта фирма.

Всъщност Транзитният център в Пъстрогор за много от бежанците е само временна спирка по пътя им към Западна Европа. Десетки от тях, още неполучили статут, се опитват да преминат границата със Сърбия. Още като дойдат тук обаче имигрантите получават документ с пръстови отпечатъци. Ако избягат и бъдат заловени, биват връщани на първото място, където са се регистрирали като бежанци.109131

СМ