15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Обявяват нов конкурс за шеф на ветеринарите в областа

Районна прокуратура – Свиленград започва разследване срещу бившия кмет на Любимец Янко Кючуков. Производството е по чл. 220 от Наказателния кодекс, който гласи: „Длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години“. Съдът може да постанови лишаване от право за заемане на отговорни длъжности, предвижда още законът. В особено тежки случаи пък наказанието е затвор от 3 до 10 години.

Както „Старият мост“ писа, Кючуков е разследван за неправомерно предоставяне на два общински имота в регулацията на града. Производството е за два терена: единият в центъра на Любимец, а другият – в края на града, до моста над река Марица. Тези имоти са били публична общинска собственост и са били предназначени за зелени площи. Общинският съвет ги деактува като частна общинска собственост и променя предназначението им за строителство. През 2002 г. двата парцела са продадени чрез конкурс за отстъпено право на строеж за срок от 20 г. Конкурсът е спечелен от местен бизнесмен.

Разследващите са установили, че при самата сделка и изпълнението на договора са допуснати редица нарушения, при което общината е ощетена.

Производството срещу Кючуков тръгна в окръжния следствен отдел под наблюдението на окръжната прокуратура в Хасково по чл. 282 от НК – за длъжностно престъпление. След това обаче делото бе прекратено частично по този състав, квалифицирано по друг и прехвърлено по подсъдност в Районна прокуратура – Свиленград.Заради висящото производство Янко Кючуков първоначално се размина с временно назначение на шефския пост на хасковската Агенция по безопасност на храните и звеното бе оглавено от д-р Мариана Шумова от ГИВК Капитан Андреево. Впоследствие бе обявен конкурс за поста. Тогава служители от агенцията разпространиха писмо, че конкурсът е нагласен за Кючуков.
„Изискванията за длъжността "директор" по длъжностна характеристика, утвърдена от Изпълнителен директор на агенцията и главния й секретар са за образователна степен- магистър, професионална област - ветеринарна или хуманна медицин, или агроном. Изисква се професионален опит не по-малко от 4 години стаж по специалността, както и допълнителна квалификация /обучение/ по компютърна грамотност, специализация, пише в писмото до медиите. В обявата за конкурса изискванията обаче са умишлено занижени. В професионална област е въведено растителна защита, зооинженерство и инженер-технолог, каквато е специалността на Кючуков. При изискването за професионален опит е изпуснато "по специалността" и остава само 4 г. стаж“, подчертават служителите. Освен това, в обявата за конкурса са посочени определени изисквания съобразно длъжностната характеристика:
професионални знания и умения, които са необходими за успешно изпълнение на длъжността; да познава и правилно прилага законодателството в областта, в която работи; да познава структурата и функциите на администрацията, принципите и правилата на нейната дейност; да притежава умения, имащи отношение към ръководното ниво, както и специфични знания и умения, определени в длъжностната характеристика. Предвид факта, че Янко Кючуков не е бил част от системата на БАБХ, логичен е въпросът как той може да притежава гореизброените изисквани качества и умения, питат те.

На самия конкурс обаче инж. Янко Кючуков удари о земята конкурентите си - трима дипломирани ветеринари с общо над 50 години стаж. И тримата са от системата - д-р Марияна Шумова, дългогодишният началник на ветеринарите в бившето ДВСК, д-р Владимир Хърсев и друг ветеринар, д-р Данчо Наков. В писмената част на изпита, кандидатите трябваше да доказват знания как функционира системата на БАБХ и дали са наясно с българското и европейско законодателство в сферата. Макар че никога не е работил в тази система, Янко Кючуков има най-висока оценка - 4.75 на писмения изпит. На второ място е класирана д-р Мариана Шумова с 4.20. Другите двама кандидати са били „скъсани“-Хърсев и Наков са изкарали оценка под 4 и по регламент не се допускат до устната част. На втория етап от конкурса – интервю, Кючуков отново е с най-висока оценка.

Близо месец след това конкурсът е прекратен. Причината е жалба до комисията, която го провежда. Членовете й са сметнали, че жалбата е основателна. Предстои да бъде обявен нов конкурс за директор на областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните.

СМ