01
Пет, Мар
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 

Орляци оси налитат на хора и домашни животни

Канални плъхове са плъзнали навсякъде в Свиленград и нямат изтребване, оплакаха се в редакцията местни хора. „Посред бял ден видях две тлъсти сиви гадини да притичват пред блока, разказа възмутена читателка на вестника. Друга пък разказа, че преди около седмица огромен плъх за малко не минал през краката й, когато вървяла по стария мост над Марица.

След като гризачите, които са нощни обитатели се виждат през деня, значи броят им наистина е огромен, обясниха ветеринари. За масовото нашествие на плъхове потвърди и Димитър Хърсев, който има лицензирана фирма за борба с битови и складови вредители. Много граждани се обръщат към мен за помощ, каза Хърсев.

Една от причините пълчища гризачи да плъзнат из града е голямото наводнение от началото на миналата година. Освен това, смята се, че те са се размърдали при ремонтите на канализацията, пък и есенно време мигрират на топло.

Защо в нашата община не се прави канална дератизация, докато в София, Пловдив, Пазарджик и други градове тя се извършва два пъти годишно – пролет и есен. Там се обработват срещу гризачите и тревните площи, а тук – не, възмущават се граждани.

Плъховете са разпространители на ред изключително опасни бактериални инфекции и заболявания като петнист тиф, туберкулоза, плъхова треска, ку-треска, бяс, хеморалгична треска, салмонелоза, нематодни паразити, гъбички и тении. Те разпространяват хепатитни инфекции от няколко щама, с особено опасно при ухапване развитие. Пренасят също редица тежки вирусни инфекции, някои без известно лечение и с тежък краен изход.

И друга напаст сполетя местните хора. Нашествие на оси това лято тормози свиленградчани. Опасните насекоми налитат на хора и домашни животни, жилят наред и предизвикват тежки алергични реакции, оплакаха се в редакцията на вестника потърпевши. Те споделиха, че обичайният метод с опушване напоследък изобщо не помагал в борбата с осите и стършелите. Заради това много хора били принудени да се бранят от тях с нови подръчни средства. За целта при нападение от рояци влизали в действие флакони с дезодоранти, чиято струя се пали със запалка. При досег на пламъка със спирта лумва огнен език, който опърля насекомите и ги събаря по десетина наведнъж, разкриват изпробвали необичайния метод.

СМ