15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

s1Световни медии идват в Транзитния център

Около стотина сирийски граждани – мъже, жени, малки деца, бебета, се вдигнаха на мирен протест пред Транзитния център за временно настаняване на чужденци край с. Пъстрогор. В четвъртък по обяд чуждите граждани излязоха на пътя и направиха седяща стачка. На място бе извикана полиция, която не се намеси, а най-вече пазеше протестиращите да не пострадат от интензивното движение по пътя. Протестиращите се обадиха и на медии за своята акция.

Основното искане на сирийците е по-бързо до получават статут на бежанци в България и настояват да се ускори процедурата. Хората се оплакват, че чакат с месеци, за да получат документите. След дълъг престой от 5 месеца в Пъстрогор Саид Ахмед Ауди най-после тези дни очаква да отиде в София за да получи документите си за бежанец. Пет месеца вече е тук и Абул Алнаней, който е с две малки деца.

Протестиращите недоволстват, че нямат право да работят и пътуват, че живеят далеч от населено място, че няма къде да се изкъпят. Казват, че имат деца, а в лагера няма лекар, а само медицинска сестра, и че трябва да плащат за лекарства, а получават по 65 лв. месечно.

Транзитният център в Пъстрогор е към Агенцията за бежанците и е с капацитет 300 места. Той отдавна е надхвърлен, като в момента там има има точно 470 души души, предимно хора, бягащи от конфликта в Сирия.

Проблемът с бежанците предизвика голям интерес не само сред българските, но и сред най-известните световни медии. В сряда журналисти от американския вестник „Уолстрийт джърнъл“ са взели интервю от бежанец от Пъстрогор и от началника на Транзитния център Желю Желев. В петък пък тук идват от китайската информационна агенция Синхуа.s2

СМ