29
Чет, Фев
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Продължава поставянето на новите пластмасови кофи за смет от фирма „Волф Милениум“ в Свиленград. Успоредно с раздаването на съдовете обаче гражданите трябва да попълнят и декларация за това, че са запознати какво трябва и не трябва да се изхвърля в тях. В документа е посочено, че хартиените, пластмасовите и стъклените отпадъци следва да се изхвърлят в контейнерите за разделно събиране. Растителните и строителни отпадъци пък трябва да се извозят до регламентираните сметища в местността „Якъка“ (пътя за Капитан Андреево). Новите съдове са единствено за битовата смет, подчерта кметът Георги Манолов пред журналисти.

За улеснение на гражданите всяка седмица ще минава камион на общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване“ и ще събира боклуците, които не спадат към битовите – листа, трева, строителни отпадъци и др. Жителите трябва да ги слагат в чували, които да оставят до кофите. От октомври до март пък ще бъдат поставени метални контейнери, в които да се изхвърлят сгурта и пепелта.

Проблемът с депонирането на отпадъците е сериозен, подчерта градоначалникът. По думите му, ако хората не се научат да разделят битовия от био боклука, ще се наложи вдигане на такса смет. На брифинга с журналисти зам.-кметът Мария Костадинова сподели, че в момента има постъпили 150 молби от граждани за предоставяне на допълнителни пластамсови кофи. Става въпрос за случаите, в които на една адресна регистрация живеят няколко домакинства, уточни Костадинова. Ще разгледаме всеки един поотделно и там, където е необходимо, ще бъде поставен допълнител съд за смет, заяви още тя.

Диляна ЦВЕТКОВА