23
Вт, Юли
35 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

vladСтарозагорският митрополит Галактион освети новопостроения параклис „Свети Георги“ в Многопрофилната болница за активно лечение в Свиленград на 15 септември. В тържествения водосвет взеха участие викарият на дядо Галактион Инокентий и архиерейският наместник отец Константин. В присъствието на кмета на Свиленград Георги Манолов, председателя на ОбС Георги Еленков и управителя на здравното заведение д-р Димитър Ермов владиката отправи послание пациентите и персоналът на болницата да намират утеха, упование и надежда за изцеление в храма. След това Галактион дари на д-р Ермов библия.

Параклисът е изграден със средства, дарени приживе от бившия пациент Георги Куртев от Свиленград. Храмът е изработен и доставен от бургаска фирма в напълно завършен вид – има стъклописи, камбана, кръст. Изписан е от семейство млади художници.

От едната страна са иконите на най-големите български светци, а от другата – на св. Иван Рилски, извършил множество чудеса и изцерил хора от тежки болести, и на св. Пантелеймон, покровител на медицината.

Параклисът е преносим и тежи 12 тона. Той не е с големи размери – 3, 20 на 1, 80 м., но мястото в него е достатъчно човек да отправи молитва и да се обърне към Господ, каза управителят на болницата д-р Димитър Ермов. Храмът се казва „Свети Георги“, на името на дарителя. Както „Старият мост“ писа, преди три години Георги Куртев дари 10 000 долара на тукашната болница. Той лежал болен от рак на панкреаса и вече знаел края си, когато пожелал да остави тези средства на здравното заведение. Тогава управителят д-р Ермов споделил с гаснещия вече нашенец, че е най-добре, вместо парите да отидат за лекарства и консумативи, да се изгради духовен храм, който да напомня за благородната му постъпка. „Удовлетворен съм, че изпълних ангажимента, който през ранното лято на 2009 г. поех пред Георги Куртев“, сподели пред „Старият мост“ д-р Ермов.

СМ