30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 darХасковлията с австрийско гражданство Митко Ламбов измина стотици километри с кола, пълна с дарения за бежанците в Пъстрогор. Дрехите и обувките обаче така и не успяха да бъдат раздадени на обитателите на дома. Пречка за това бе липсата на специално разрешително за съответната проверка на безопасност на стоките. Без такъв сертификат няма как да ги приемем, обясни шефът на транзитния център Желю Желев.

След като се оказа, че помощите не могат да бъдат дарени на бежанците, Ламбов раздаде една част от тях на жители на с. Пъстрогор. Останалите бяха предоставени в дирекция „Социално подпомагане“ - Свиленград. Подаръците ще бъдат раздадени на социално слаби лица, споделиха от агенцията.

Заради ескалиралите събития в Сирия, хасковлията, който живее в Австрия от 25 години, обявил акция за събиране на помощи. „Знам какво е да нямаш палто на гърба си на прага на зимата. Когато избягах в навечерието на прехода от 1989 г., аз самия съм бил в бежански лагер за политически емигранти до Трайскирхен“, разказа Митко Ламбов. Сред набраните вещи са детски, мъжки и дамски дрехи, обувки, спално бельо и медицински консумативи. Събирателен пункт бил кабинетът му по мануална медицина в Линц, където живее. За да докара стоките до България, Митко купил специална кола за повече багаж. Когато продавачът разбрал за какво му е нужна, му направил голям отбив от първоначалната цена. Все едно тук да си купиш автомобил за 60 -70 лв., уточни нашенецът. По пътя му към България един от големите християнски празници Рождество Богородично го заварва в Белград. Затова Ламбов решава да направи дарение за бедните и там. Част от събраните от австрийците дрехи той оставя в манастир край сръбската столица.

Митко Ламбов е всестранно развита личност. Богослов по образование, учил е в Индия билколечение. Говори 14 езика, като сред тях е и арабски. Той е пътувал много и през годините неколкократно е посещавал Сирия. За сирийците казва, че като цяло са гостоприемни хора. Последната държава, която е посетил е Исландия.

Вярно, че българинът е беден в момента, но трябва да помагаме всички, защото това е християнската любов - да обичаме ближния си, както себе си“, сподели Ламбов пред „Старият мост“.

Диляна ЦВЕТКОВА