21
Пет, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 Кметът на Свиленград призова държавата да помогне с пари и медицински екипи. Оглеждат казармите в Левка, Студена и Любимец за нов бежански лагер

Болни от опасни заразни болести бежанци в Транзитния център в Пъстрогор няма. Това заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков пред „Старият мост“ във връзка с появилите се в медиите опасения, че местното население е застрашено от зарази. В Центъра от доста време работи 3-членен екип от Военномедицинската академия, настанените там са изследвани, съобщи още Казаков. Идентифицирани са 7 – 8 души, болни от сифилис или СПИН, но те не са в Пъстрогор и се лекуват, подчерта той.

Над 170 бежанци, повечето сирийци, са преминали от началото на годината през МБАЛ „Свиленград", съобщи управителят й д-р Димитър Ермов.

Над половината от бежанците, потърсили помощ в болницата, са останали за лечение там. Д-р Ермов допълни, че децата страдат най-често от инфекции и пневмонии, а възрастните са с коремни болки, бъбречни кризи и наранявания.В същото време кметът на Свиленград Георги Манолов в интервю за Българското национално радио призова държавата да помогне със средства и специалисти. Той настоя за допълнително полицейско присъствие и мобилни медицински екипи, които да извършват изследвания на бежанците веднага след влизането им в страната. „Трябва да се пазим от болести, трябва да се пазим от евентуални криминални прояви, затова държавата трябва спешно да инвестира с хора и със средства в тази област за да можем да се предпазим“, заяви Манолов. На въпрос ще могат ли децата на бежанците да посещават местните училища, градоначалникът отговори, че в центъра за бежанци има детска градина и хора, които отговарят за нея. „В нашите училища няма как да бъдат приети децата на бежанците, защото те не говорят нашия език и не могат да бъдат обучавани”, допълни той.

В четвъртък представители на УНИЦЕФ, Държавната агенция за закрила на детето и Червения кръст посетиха в четвъртък Транзитния център в Пъстрогор. Екипът се запозна на място със ситуацията и обеща съдействие и помощ.

В момента Транзитният център в Пъстрогор е препълнен. При капацитет 300 в него са настанени 470 души. В същото време бежанският поток през границата с Турция се засилва. Минимум по 7 – 8 нелегални, предимно сирийци, залавяме на вечер, споделиха от Гранична полиция. Заради очакваната още по-голяма бежанска вълна от Сирия и Близкия Изток в Хасковско най-вероятно ще бъде отворен още един бежански лагер. Предполага се, че за целта ще бъде използван един от войсковите имоти в Любимец, с. Левка или с. Студена. Сградите обаче се намират в доста тежко, окаяно състояние, заради което са необходими много средства и време, за да бъдат пригодени за настаняване на бежанците, каза военният министър Ангел Найденов.

СМ