14
Нед, Юли
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

digaАко реката придойде, Гебран пак ще е под вода

Дигата на река Марица край Свиленград е прекъсната поне на 5 места. Пробойните са големи, накои от тях достигат и 100 метра, убеди се на място екип на „Старият мост“. Рововете зеят от дълго време, но не се предприемат никакви мерки за запушването им и предотвратяването на ново наводнение.

Сериозни процепи в съоръжението има в местността „Орманя“, там, където в Марица се влива корекцията на р. Сива река, сигнализира в редакцията земеделският производител Николай Николов.

Той обработва около 300 дка земя, а в местността „Орманя“ обработваеми са общо около 2 000 дка, на които местни хора гледат бостани, жито, слънчоглед, овошки и др.

„През 2006 г. реката ме наводни, не ми платиха обезщетение. При големия потоп през февруари м. г. ми признаха 60 дка за напълно унищожена реколта. Сега, ако дойде голяма вода, не зная какво ще се прави“, тревожи се Николов. „Лично аз съм сезирал за сегашните пробойни представителя на „Напоителни системи“, чието седалище е в Любимец, но той вдига рамене и вика, че няма пари“, сподели земеделецът.

Предпазното съоръжение край Марица е прекъснато и на други места в района. Процепи в дигата от по 15 – 20 м зеят в близост до новия мост по пътя от автомагистрала „Марица“ за ГКПП Капитан Петко войвода. Пробойни има и при т. нар. Малка Маричка край кв. Гебран. В същото време язовци са изровили огромни дупки в защитния вал и при едно вдигане на нивото водата започва да тече през тях, почвата поддава и само въпрос на време е дигата да се скъса.

600 000 лв. коства на данъкоплатеца възстановяването на дигата по река Марица край Свиленград след големото наводнение миналата година. 8 години е гаранцията, която дадоха от фирмата – изпълнител. Кметът на Свиленград Георги Манолов тогава обяви, че са възстановени 140 м от дигата, нещо, което можело да служи за еталон за този тип съоръжения - изпълнено качествено и в същото време бързо - за едва 10 дни.

СМ