18
Вт, Юни
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

От полицията предприеха масирани проверки на пришълците от Лудогорието

Масирани проверки на пришълците от Лудогорието започнаха от РУП-Свиленград. Следят се адресните регистрации и дейността на пришълците. Пред органите на реда те твърдели, че са се установили в града заради близостта му до Гърция и Турция, където пътували с цел търговия и намиране на работа. Въпреки че в РУП няма данни за незаконни дейности на разградчани, след масираните проверки започнали да се оттеглят от Свиленград, научи „Старият мост“.

Преди десетина дни наеха от мен жилище, като платиха капаро за квартирата, сподели наша читателка. Изведнъж обаче поискаха да им върна парите, защото трябвало да напуснат града. Обясниха, че от полицията започнали проверки срещу тях, уточни още тя.

Междувпрочем стартът на разградската инвазия в Свиленград започна още през 2010 г. Един след друг, семейство след семейство, в града трайно се настаниха стотици външни лица. Справка в отдел ГРАО показва, че само от началото на тази година са се регистрирали адресно 30 души от Разград. През миналата година по настоящ адрес в Свиленград са се записали 132 разградчани, сочат данните на гражданския отдел в кметството. Според неофициалната статистика обаче пришълците са много повече.

На какво обаче се дължи засилената разградска инвазия? Това е въпрос, който сериозно вълнува местните и се е превърнал в една от основните теми. Впечатление на свиленградчани им прави добрият стандарт на живот, който демонстрират новите им съграждани - те карат скъпи коли, съпругите им са окупирали козметичните и фризьорски салон, демонстрират висок стандарт на живот. Разградчани пък избягват да създават контакти с местните. Капсулирали са се и почти не комуникират с никого извън тяхната неформална общност, което още повече засилва съмненията за истинската причина за тяхното заселване в града. Все пак при малкото си контакти с местните, някои от тях разказали, че работят в Гърция, но са наели квартири в Свиленград. Теза, която хваща дикиш, но само донякъде. Други пък твърдели, че били тук заради климата. След като в Свиленград е толкова добро място за живеене, защо примерно не се преселват хора и от Видин, Русе, Шумен или други градове, питат се местните.

В началото версията за появата на разградчани бе изборен туризъм, с цел засилване на позициите на ДПС. В града тогава тръгнаха десетки слухове. Според един от тях преселниците получавали пари, за да живеят тук до изборите. Две години по-късно обаче, преди масираните полицейски проверки в момента, разградската инвазия продължаваше. Това навежда на мисълта, че преселението не е заради изборите, а поради далеч по-различни причини. Какви точно, никой не може да каже. Представители на Общината споделиха, че не е тяхно задължение да следят с какво се занимават новодошлите в града. От местното Бюро по труда и Социалното подпомагане пък уточниха, че при тях могат да се регистрират хора, които са с постоянно жителство в Свиленград. До момента нямаме реципиенти от Разград, заявиха от двете институции.

Според слуховете разградчани се занимават с телефонни измами. Всеизвестен е фактът, че точно Лудогорието е смятано за център на този тип бизнес. По данни на прокуратурата в Разград цели села в областта се издържат само от виртуални измами. Свиленград е много апетитен в това отношение - в града има добър обхват на гръцките и турски мобилни оператори, а сим карти в южните ни съседки, за разлика от България, могат да се закупят и без регистрация на документ за самоличност, споделиха запознати. Нещо, което от своя страна правило откриването на собствениците им почти невъзможна задача. Любопитна подробност, засилваща тази теза е, че разградчани наемат квартири, където обхватът на гръцките и турските телефони е най-силен, аргументираха се те. На въпрос в местно училище пък към едно от лудогорските деца „Какво работят родителите ти?“, то отговорило: „Мама реве по телефона.“, сподели учителка.

Диляна ЦВЕТКОВА