14
Нед, Юли
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 

Искат училището в Левка да стане защитено

207 първокласници са записани в общинските училища за новата учебна 2013/2014 година. Това съобщи шефът на дирекция „Хуманитарни дейности“ в общинската администрация Снежана Янева. Броят не е окончателен, тъй като школата продължават да приемат ученици, уточни Янева. Сформираните паралелки са общо 10. Най-много малчугани – 84, ще прекрачат на 15 септември за пръв път училищния праг в ОУ „Иван Вазов“.

В СОУ „Д-р П. Берон“ пък са записани 69 първокласници, а в НУ „Хр. Попмарков“ и ОУ „Любен Каравелов“ (кв. Гарата) - по 15. Детските градини в Свиленград също са пълни на максимум. Снежана Янева сподели пред „Старият мост“, че в ОДЗ „Зорница“ дори се наложило да се съкрати едната от двете яслени групи, за да се освободи място за съставяне на допълнителна градинска група. За сравнение през 2012 г. за първи път прага на местните училища прекрачиха 185 деца.

В единственото селско училище в общината, което се намира в Левка, са регистрирани 14 първолаци. Новото тук е, че през 2014 г. общината ще кандидатства школото да получи статут на защитено училище. Исканията ще бъдат подкрепени с обосновката, че тук се обучават деца от всички села в региона. По закон защитените училища получават ежегодно допълнително финансиране, като само за постоянните разходи то е по 25 000 лв. за всяко. В момента в България има 127 такива заведения.

ПГССИ „Христо Ботев“ пък ще започне учебната година с новосформирана паралелка „Аниматор в туризма“, в която вече има записани 20 ученици. С нея се цели да се отговори на търсенето на пазара и да се подготвят специалисти, отговарящи на интересите на бизнеса, споделиха от техникума. Новата специалност е предложена от ръководството на училището след съгласуване с фирмите. Важна роля за създаването на дисциплината е изиграло и компетентното мнение на работещите в Бюрото по труда, които имат обективен поглед върху това какви професии се търсят в момента.

Диляна ЦВЕТКОВА