21
Пет, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

c 3 350 250Процесът срещу жепейците стартира отново на 20 септември

Всички съдии от Районен съд – Свиленград са си дали отвод за мегаделото срещу петима бивши жепейци. То е насрочено за 20 септември. Предстои Върховният касационен съд /ВКС/ да реши дали да изпрати делото за разглеждане в друго съдилище, или да командирова тук съдия от друг град.

Както „Старият мост“ писа, ВКС върна за ново разглеждане делото срещу петима бивши жепейци от Свиленград, обвинени и оневинени за кражба на плазмени телевизори. Оправдателната присъда на петимата - Добромир Радев, Николай Димитров Ников, Георги Николов, Никола Николов и Панайот Панайотов, бе отменена.

Мотивите на ВКС за възобновяване на прословутото дело бяха, че са допуснати съществени процесуални решения, не са събрани нужните доказателства и др.

Мегаделото за крадени плазми от жп гара Свиленград приключи в началото на миналата година. Обвиняемите бяха оправдани окончателно и на втора инстанция. Хасковският окръжен съд потвърди решението на колегите си от Свиленград и сне всички обвинения от Радев, Ников, Николов, Николов и Панайотов, след като представителят на прокуратурата в процеса Дарина Славова се отказа да поддържа обвинението.

Както „Старият мост“ писа, делото за откраднатите 53 плазми от жп гарата в Свиленград се точи от 2007-а до 2012 г. Първоначално по него бяха обвиняеми шестима, но после обвинението срещу един от тях бе снето. В началото се твърдеше, че в кражбата на телевизорите са участвали и полицаи. Произведените в Турция приемници „Дурабранд" били експедирани с влакова композиция за Германия. На жп гарата в Свиленград обаче стоката на стойност 50 400 лева изчезнала мистериозно на 30-и срещу 31-ви юли 2006 г. 12 от задигнатите 53 телевизора са били иззети при акция на полицията от заведение в центъра на Свиленград, от къщи и т.н. Според обвинението подсъдимите са си ги разпределили с микробус и ги продавали. Хората, които са ги купили, не могли да покажат фактури за тях. Конфискуваните плазми са върнати на германската фирма-собственик, която представила списък с номерата на телевизорите и съдът установил пълно съответствие.

По мегапроцеса бяха призовани 49 свидетели и 4 вещи лица. При разпитите на свидетелите пред съда, проведени в няколко заседания, се оказа, че повечето нито са чули, нито са видели нещо, въпреки че някои от тях работят на жп гарата и по време на кражбата са били на смяна. Напротив, даже някои твърдели, че пломбата на вагона, с който се превозвали телевизорите, си била цяла и непокътната и така е стигнала до крайната дестинация – германския град Кьолн. По време на разследването единият от обвиняемите признал за участието си в кражбата и начертал с подробности цялата престъпна схема. В процеса на съдебното дирене обаче той се отказал от показанията си.

СМ