15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Жителите на селото изпратиха подписка, стягат нова

Съоръжението за преминаване на пешеходни над жп линията край с. Генералово вече шести месец е практически неизползваемо. Половин година след официалното откриване на високоскоростното железопътно трасе пасарелката е без електрозахранване. По тази причина асансьорът не работи, а през нощта е пълен мрак. Наоколо са избуели бурени, защото никой не минава. В селото живеят предимно възрастни хора, има и инвалиди.

За тях изкачването и слизането по стръмните стъпала/90 в двете посоки/ е почти невъзможно особено в тъмното, а през зимата, когато стъпалата замръзнат, и опасно. Хората са принудени да вървят пеш през надлеза и през нивите близо 2 километра, за да стигнат до автобусната спирка на главния път. Преди два месеца те са изпратили подписка до общинската администрация в Свиленград да бъдат изградени поне стъпала от надлеза до пътя, за да се скъси разстоянието. Отговор обаче още нямат. Сега имат намерение да съберат подписи с искане автобусите, пътуващи по линията Хасково – Капитан Андреево, да влизат и в Генералово.

Най-важното обаче е да бъде включено електрозахранването на пасарелката. Защо това не е извършено вече половин година след подписването на Акт 16 не е ясно. Същият проблем в. „Старият мост“ постави още в началото на годината. Тогава от „Железопътна инфраструктура“ казаха, че той ще се реши след подписването на Акт 16, като съоръжението ще се прехвърли на общината, която да поеме експлоатацията и поддържането му. До ден-днешен обаче нещата не са се променили. Така иначе модерното скъпоструващо съоръжение за пешеходци/ според осведомени няколкостотин хиляди лева/ стои неизползваемо. А жителите на селото са принудени да вървят пеш, което, освен трудно, е и опасно.

Николай Колев