21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Софийска градска прокуратура е прекратила проверката за събирането на такса дезинфекция на ГКПП Капитан Андреево от частната фирма „Пи Еф Си“ поради липса на доказателства за извършено престъпление. Това е станало още на 25 април, но решението не е обявено публично.

Както „Старият мост“ писа, прокуратурата се самосезира за сключения от Агенцията за безопасност на храните договор за събиране на такса дезинфекция с частна фирма по публикации в медиите. Договорът е подписан в последния ден на правителството на ГЕРБ. Конкурсът за отдаването на локвата, която по официални данни носи средно по половин милион лева месечно в хазната, е обявен на 27 февруари. Печели го фирма, учредена два дни по-късно и без опит в дезинфекцията. В договора с частната фирма липсват цифри, като размер на инвестиции и таван на комисионната за услугата.

Заради сделката директорът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов подаде оставка по искане на служебния премиер Марин Райков.

През годините „златният гьол“ на ГКПП Капитан Андреево бе свързан с редица скандални разкрития най-вече за събрани и неотчетени в държавната хазна такси от дезинфекция. С обвинения в корупция бяха уволнени редица гранични ветеринари от службата, омахан, но после възстановен на поста бе настоящият началник на Граничния инспекционен ветеринарен пункт д-р Атанас Михайлов.

През 2009 г. „златният гьол“ беше премахнат заради множество сигнали за злоупотреби със събираните такси, а две години по-късно той отново заработи.

СМ