29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

ianko-ku4ukovЗаради висящото производство Янко Кючуков се размина с шефския пост на хасковската Агенция по безопасност на храните. Мариана Шумова от ГИВК Капитан Андреево временно оглави ведомството

 

Бившият кмет на Любимец в продължение на три мандата Янко Кючуков се разследва за неправомерно предоставяне на два общински имота в регулацията на града. Производството срещу него е образувано по сигнал, съобщиха отлично информирани източници.

Става въпрос за два терена: единият в центъра на Любимец, а другият – в края на града до моста над р. Марица. Тези имоти са били публична общинска собственост и са били предназначени за зелени площи. Общинският съвет ги деактува като частна общинска собственост и променя предназначението им за строителство. През 2002 г. двата парцела са продадени чрез конкурс за отстъпено право на строеж за срок от 20 години. Конкурсът е спечелен от местен бизнесмен.

Според запознати, разследващите са установили, че е сключен договор между Кючуков като кмет и купувача, като парите по сделката /по около 14 – 15 хил. лв. за парцел/ са внесени два дни след това. По закон обаче, а и според договора, вноската е трябвало да бъде направена преди сключване на контракта. По-късно, през 2005 г., договорът е променен самоволно, без санкцията на Общинския съвет, от Янко Кучуков. От срочен – за 20 г., той става безсрочен. Разследващите са установили още, че до 2007 г. в единия от парцелите нищо не е построено. А по закон строителството следва да се извърши в 5-годишен срок от учредяването на правото на строеж. Тъй като това не е направено, според договора общината е трябвало да си върне имота, но не е предприела стъпки в тази посока.

Оказало се още, че подробният устройствен план за смяна на предназначението на терените не е променен предварително, а след подписването на контракта. Междувременно пък имотът в центъра на Любимец е прехвърлен на трето лице. Според специалисти, това е нарушение и би следвало общината да иска обезщетение. Освен това, според договора спечелилият търга купувач е трябвало да направи дарение на общината, което не е изпълнено.

Следствието по случая е към края си, но има за доизясняване някои детайли. Най-късно до месец ще стане ясно дали на Янко Кючуков ще бъде повдигнато обвинение и по кой член, заявиха от Окръжната прокуратура.

Заради висящото производство бившият червен кмет изпусна възможността да стане временен началник на хасковската Агенция по безопасност на храните. Името на Кючуков се завъртя в медийното пространство, след като досегашният шеф д-р Христо Вълчанов внезапно бе уволнен дисциплинарно в сряда. По непотвърдена информация за овакантения пост на шеф на БАБХ-Хасково до провеждането на конкурс е спряган екскметът на Любимец Янко Кючуков. Запознати обаче твърдят, че е поискана справка за него и се оказало. Така се отвори път на другата номинация за ръдоводната длъжност – на служителка от ГИВК – Капитан Андреево. Това е Мариана Шумова, която за известно време беше началничка на звеното, след като титулярът д-р Атанас Михайлов бе уволнен дисциплинарно, а после – възстановен от съда. Очаква се д-р Шумова в понеделник да получи заповедта си за назначение.

СМ