30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

9998Бежанци от Транзитния център край с. Пъстрогор търсят утеха и помощ в ромската махала в Свиленград. От 6 – 7 месеца насам всяка неделя те идват в евангелската църква на пастор Мирослав Шидеров, участват в службата, пеят заедно с местните вярващи.

Новите последователи на пастор Шидеров са предимно африканци – от Конго, Гана, Мали, Руанда, Кот д'Ивоар, Камерун. Първоначално в църквата идвали 30 души, сега са по-малко, тъй като част от тях вече не са тук. В храма намира утеха и 19-годишната Синдия Фейт от Руанда, която преди месец роди първата си рожба в България.

Жителите на махалата се опитват да помогнат на бежанците с каквото могат. От 22 юни те са приютили 19-годишния Абдулай Муса от Мали, бивш юношески национал по футбол в страната си. Муса избягал от родината си, след като родителите и брат му били убити при разразилата се там война. Той пребивавал 6 месеца в Пъстрогор, но на 22 юни изтекъл определеният срок за получаване на статут. Младежът подал молба за удължаване на срока и се заселил в махалата. Ромски семейства се редуват да му дават подслон и храна.

Нашите хора събират пари – около 300 – 400 лева месечно, купуваме хранителни продукти за бежанците, защото 65-те лв., които държавата им отпуска за храна, не са достатъчни, сподели пастор Мирослав Шидеров. Той помогнал и за разрешаването на здравословни проблеми на Елеа Жуонани от Камерун и Луксон Буенса от Конго. Те имали силен зъбобол, ходили при 4 – 5 местни стоматолози, но получили отказ под предлог, че не са здравно осигурени. Всъщност и двамата са получили здравни книжки още с настаняването си в Транзитния център, а ромите били готови да събират пари за лечението им. Тогава Шидеров говорил с д-р Вълков и той оказал стоматологична помощ на бежанците.

СМ