23
Вт, Юли
35 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Няма да се внася предложение за дисциплинарно производство срещу съдия Христо Георчев от РС - Свиленград, стана ясно веднага след заседанието на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет /ВСС/ в сряда. Срещу Георчев не са налице данни за извършени нарушения на етичен кодекс на българските магистрати.

На извънредно заседание на комисията по етика към ВСС беше обсъден казусът с публикуваните в някои медии записи, направени със СРС-та по повод избора на членове на ВСС от прокурорската квота. Както „Старият мост“ писа, името на председателя на Районен съд – Свиленград Христо Георчев бе замесено в поредната порция записи със специални разузнавателни средства /СРС/, изпратени от анонимен подател на редакционните пощи на няколко медии. Главни действащи лица в гейта са магистрати, а основна тема на подслушаните разговори е изборът на бившия зам. главен прокурор Камен Ситнилски и на ексапелативния прокурор на Пловдив Румен Боев за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Освен тях, записани са и окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев, апелативният прокурор на Бургас Емил Христов, председателят на районния съд в Свиленград Христо Георчев, председателят на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова. Разговорите са 6, като всички са с участието на Ванчев.

Етичната комисия към ВСС ще внесе предложения за налагане на дисциплинарни наказания за Камен Ситнилски - член на ВСС, Емил Христов - апелативен прокурор на Бургас и Иван Ванчев – окръжен прокурор на Хасково.

СМ