13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

11 350 250Няма установени случаи на насилие над настанени граждани на Сирия в бежанския център до свиленградското село Пъстрогор.

Това сочат резултатите от проверката на инситуцията от Държавната агенция по бежанците.

Преди седмица чакащи имигрантски статут се оплакаха, че срещу тях се упражнява свръхсила, а в знак на протест към 50 души напуснаха лагера и отказваха да се приберат.

Проблемите идвали от езиковата бариера, смятат проверяващите. Комисията е събрала и сирийската общност, за да изясни има ли други такива инциденти и неприятности от битов характер по-време на престоя им. В разговора чужденците са се разграничили от действията на участващите в протеста и изявленията им в медиите. Било е установено, че всичко се дължи на езиковото неразбиране от двете страни. Видеозапис на камерата на поста е показал, че сила не е употребена от страна на охраната. Било видимо, че има интервенция върху охранител, за което било приложено и медицинско свидетелство.

От агенцията планират да назначат повече преводачи, да търсят алтернативно настаняване, защото центърът е препълнен, както и да увеличат броя на служителите за по-бързо разглеждане на молбите за статут на бежанците.