03
Нед, Мар
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Инициативата бе в памет на Димитър Николов - Джей Ар

120 000 нови шаранчета вече плуват във водите на яз. Ивайловград, след като на 12 юли водоемът бе зарибен. Екземплярите са закупени от рибовъдно стопанство в Ямбол на символични цени, съобщи шефът на териториалното звено на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Костадин Костадинов. Мащабната акция е със средства на любители балъкчии от свиленградското рибарско сдружение „Мега“. Инициаторите споделиха, че правят това зарибяване в памет на техния скъп приятел и запален рибар Димитър Николов - Джей Ар, който починал наскоро.

През април пък, малко преди риболовната забрана, във водоема бяха пуснати 6000 шаранчета, закупени от пловдивското рибарско сдружение „Св. Никола“. Очаква се тия дни от там да докарат и амур, сподели Костадинов.

Заради голямото количество риба яз. Ивайловград се превръща в апетитно място за бракониери. Преди дни инспекторите са заловили трима, които опъвали мрежи по тъмно. На нарушителите са съставени актове за извършване на нощен риболов. Глобата за такъв вид провинение е от 400 до 650 лева. Нощният риболов в областта е разрешен само на яз. Тракиец, напомни Костадин Костадинов.

Диляна ЦВЕТКОВА