25
Нед, Фев
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

11Около 40 емигранти от Сирия се разбунтуваха в бежанския център в Пъстрогор. Като причина за негодуванието си те посочиха тромавата система за получаване на статут на бежанци.Според тях на някои, по-платежоспособни, по-бързо се уреждали документите, а други чакали с месеци.

Всъщност цялата работа тръгнала от разправия между охраната и сирийка. Момичето сподели, че имало слънчева алергия и затова чакало такси на сянка. Дойдоха охранителите и започнаха да ме дърпат и блъскат с думите: „Махай се оттук!“, разказа още потърпевшата.

По думите на пазачите пък нямало такова нещо, Не само че по никакъв начин не се опитваме да им навредим, даже гледаме да помогнем, от дома си съм носил хранителни продукти и памперси за децата, каза охранител. От управата на Центъра заявиха, че много често между самите настанени там възниквали спорове и дрязги. За създалото се напрежение е уведомена и полицията. До намесата на униформените обаче не се е стигнало. Началникът на РУП - Свиленград Красен Текелиев заяви пред „Старият мост“, че служители са дошли на място, но не са констатирали нарушения.

Според Шаади Мартини, член на асоциация „Свободна Сирия“, който пристигна в Пъстрогор, напрежението ескалира от дълго време и след този инцидент е взело превес.

Временно изпълняващият длъжността директор на бежанския център Антон Илиев каза, че чакащите за получаване на статут на бежанци са изнервени.До него обаче не била отправена никаква жалба и не знаел как стоят нещата. Веднага след това протестиращите написаха две оплаквания и му ги връчиха. Илиев увери, че жалбите ще бъдат разгледани.

Над 300 души от най-различни националности в момента са настанени в Транзитния център край свиленградското село Пъстрогор.12131415

СМ