14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Кучета и кокошки обитават някогашната морска почивна база на Свиленград. Сагата със съдебните дела продължава

Свиленградската почивна база в Обзор от няколко години вече е напълно съсипана. Целият терен е обрасъл с треволяци, масивната сграда на вилата е полуразрушена, бараките – изкъртени. Заради ръждясалата бодлива тел по оградата пък мястото прилича на изоставен концлагер. Някога тук кипеше живот. Сега обитателите на лагера са единствено няколко кокошки, кучета, котки и кози. В подобно състояние е и планинската ни почивна база в Пещера.

В началото на 2012 г. на заседание на ОбС-Свиленград се взе решение да се търси купувач на част от ученическата база в Обзор. Тогава на тезгяха трябваше да бъде турен терен с площ около 7 дка, който е незастроен. За този имот от години има претенции от наследници на бившите собственици и се водят съдебни спорове. Намеренията бяха средствата от продажбата да бъдат вложени в реконструкцията на материалната база - вилата, столовата и бунгала, построени върху останалите 3 дка. Това обаче и досега не се случи.

Докато сагата с ученическите лагери продължава, училищата трябва да се спасяват поединично. Около 50 деца от СОУ „Д-р Петър Берон“ тази година ще летуват в Приморско. От ОУ „Иван Вазов“ пък ще изпратят 70 лагерници в хижа „Здравец“, вила „Горски кът“ и на море в Приморско. Клубът по спортни танци „Златните момичета“, в който повечето танцьори са от ОУ „Иван Вазов“, в момента е в Слънчев бряг, заяви директорката на училището Ася Райкова.

СМ