14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

farsНад 3 млн. лева глътна проектът

С неколкоминутна битка между кръстоносци и местни воини, мирни преговори и пир с малеби, колбаси, погачи и вино бе официално открит туристическият атракцион край с. Мезек. Във възстановката, разиграна при византийската крепост над селото, се включиха Любен Чаталов, Пламен Сираков, Дидо Мачев, Георги Керменски, както и много любители-актьори.

На откриването присъстваха и.д. областният управител на Хасково Николай Нанев, кметовете на Свиленград инж. Георги Манолов и на Ивайловград Диана Овчарова, консулът на България в Одрин Руско Георгиев, общински съветници, както и много жители на Свиленград, Мезек и околностите. Ръководителят на проекта Иванка Димитрова изнесе слово, в което благодари на участниците в реализацията му. Целта е атракционът да привлече поток от туристи.

Десетина шатри с манекени на човешки фигури в кръстоносни доспехи и пластмасови коне представляват военен лагер. Той ще остане за постоянно там, само през зимата ще бъде демонтиран. Предвидено е да бъде назначена охрана. Освен военен лагер са предвидени още игри за туристите – пейнтбол, стрелба с лъкове, арбалети, хвърляне на ласо и други. Изградена е и пикник зона с маси и столове от дънери.

На официалната церемония вътре в крепостта, някога използвана да пази Византия от нашествия на варварите, моми в бели премени черпеха воините. Там бяха опънати и сергии с плодове и зеленчуци. На разположение на посетителите е голям наземен шах. Доизградени са кули от калето, което през 2007 – 2008 г. бе реставрирано с 289 хиляди евро по програма ФАР. Всъщност дотогава крепостта бе смятана за най-добре запазената България.

Вечерта край Тракийската гробница пък бе направена възстановка на тракийски ритуали. В нея участва фокусникът Астор, който гълташе запален памук и изкарваше от устата си прежда. След театрото посетителите попаднаха в голямо задръстване, тъй като прясно асфалтираният път до гробницата е много тесен и няма банкет. Поставени са високи бордюри и трудно могат да се разминат две коли, оплакаха се туристи.

3 142 268 лв. струва изграждането на туристическия атракцион край с. Мезек. От тях 471 340 лв., или 15%, са осигурени от местния бюджет на община Свиленград. Останалите средства са съфинансиране по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013.

Предстои проектът да бъде финализиран с изграждане на велоалея до село Мезек, стрийт арт рисунки по пътя към Тракийската куполна гробница, одит и заключителна пресконференция.

СМ