15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Конкурсът за линиите Свиленград – София и Свиленград – Пловдив неправилно е анулиран от ОбС, реши съдът

Отменено е и решението на областния управител кметът на Свиленград да сключи двугодишен договор с фирма без конкурс

Конкурсът за автобусните линии Свиленград – София и Свиленград – Пловдив неправилно е бил анулиран. Решението на Общинския съвет в Свиленград за прекратяването му и за обявяване на нова процедура за избор на превозвач е незаконосъобразно, реши Административният съд в Хасково.

Делото бе заведено от харманлийската фирма „Торре“, чиято оферта бе обявена за най-добра при отваряне на конкурсните книжа на 27 декември миналата година.

Освен „Торре“ документи бяха подали още две фирми - хасковската „Поли“ и свиленградската „Бойдеви“, чийто договор изтичаше в края на годината. Назначената от кмета на общината комисия с председател бившият зам.-кмет Николай Д. Колев класира на първо място превозвача от Харманли, който е предложил най-ниски цени за билети, много опции за обществено-полезни дейности в полза на общината и др. „На 27 декември, когато се проведе огледът и се отвориха документите, ние се явихме с най-нови автобуси и с най-ниски цени – 15 лв. до София и 7, 90 лв. до Пловдив. Даже членове на комисията казаха на всеослушание при отварянето на документите, че сме изпълнили всички изисквания и сме дали най-добрата оферта“ – сподели мениджърът на фирмата Георги Георгиев.

След това обаче официално победител не бе обявен. Комисията с председател Н. Колев е представила на кмета за утвърждаване протокол с резултатите от конкурса, в който на първо място е класирана фирма „Торре“. Единият от членовете на комисията, състояща се от 8 души – общинският съветник Васко Василев, го е подписал с „особено мнение“. Йордан Панев, инпектор към ДАИ – Хасково, пък изобщо не слага парафа си. Градоначалникът Манолов собственоръчно е написал резолюция на протокола: „Не утвърждавам! 1. За изясняване становището на представителя на ДАИ! 2. За обосновка на предложените цени на ЕТ „Торре – Тонка Петкова“.

По-късно конкурсът бе анулиран с мотив, че от ДАИ са отказали да подпишат протокола на комисията. Причината била, че възлагането на задължението за извършване на обществена услуга за превоз на пътници следва да се извърши при спазване на изискванията на чл. 16 в на Наредба № 2 на Министерството на транспорта и съобщенията /МТС/, а не при условията на чл. 17, както са написали чиновници от администрацията. Кметът Георги Манолов обяви, че другият му аргумент за прекратяването на процедурата е нереално ниската цена на билетите, която фирма „Торре“ е предложила. Общинският съвет гласува предложението на градоначалника и взе решение да бъде проведен нов конкурс.

По докладна записка на Манолов, че комисията е предложила процедурата да бъде прекратена, а е налице прекъване на транспортното обслужване на населението, тогавашният областен управител Ирена Узунова възложи на кмета на Свиленград да сключи двугодишен договор с която фирма той прецени. Превозваческата дейност по маршрутите до Пловдив и София продължи да се изпълнява от „Бойдеви“ ЕООД, чийто едногодишен договор изтече в края на миналата година. Преди месец съдът отмени решението на губернаторката като незаконосъобразно. Спешната мярка /сключване на договор с превозвач без конкурс/ е в правомощията не на кмета, а на самия областен управител, постановиха магистратите. Това им решение е обжалвано във ВАС.

„Торре“ атакува в съда решението на Общинския съвет, взето на 31 януари, за насрочване на нов конкурс. Административният съд в Хасково отмени това решение като незаконосъобразно. Магистратите постановиха, че процедурата правилно е проведена по реда на чл. 17, глава втора, раздел ІІ от Наредба № 2/15.03.2002 г. на МТС. Чл. 16 в всъщност касае „хипотезите на компенсиране на превозвачите за извършени разходи и/или предоставяне на изключителни права срещу изпълнение на задължение за обществена услуга, каквато разглежданата не е“, се казва в решението на съда. Освен това, от общинската администрация са представили по делото писмо на Министерството на финансите, определящо средствата за компенсиране на безплатните и по намалени цени пътувания за 2012 г. Избраният с конкурс превозвач обаче започва да извършва дейността от 2013 г., но общината не е представила доказателства, че за 2013 г. има отпуснати такива средства, мотивират се магистратите.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

В същото време ЕТ „Торре – Тонка Петкова“ търпи загуби. За участие в конурса фирмата е сключила редица договори за техническа поддръжка, трудова медицина, наем на гаражна площ и т. н. и продължава плащанията по тях, тъй като процедурата не е приключила, оплака се мениджърът.

Стефка КОЛЕВА