17
Пон, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

begСемейство с шест деца 2 денонощия изнемогват в гората, докато граничните полицаи ги открият

Над 150 от обитателите на бежанския център край Пъстрогор, са сирийски граждани. Децата пък са повече от 80. Общо над 300 са настанените тук, заяви временният директор на транзитния център - Румен Геловски. Сред тях има палестинци, алжирци, турци, мароканци и др. Поради препълнения капацитет на центъра най-вероятно ще се наложи назначаването на още персонал, въпреки че щатът е напълно зает, заяви още Геловски.

Обитателите на бежанския център край Пъстрогор са с различни съдби и социален статус. Сред тях има много интелигентни хора. Всеки един е принуден, заради расата и религията си, националността си, принадлежността си към определена социална група или политически убеждения, да бяга, да не може да остане или да получава защита от собствената си държава. Повечето бежанци крият лицата си от фотоапарата, защото се страхуват за семействата, които са оставили в родината си.

В бежанския център край Пъстрогор се срещнахме с Наджля Катауи и съпруга й Мохамад Хамдони. Те напускат Сирия преди около месец, заедно с шестте си деца, най-малкото от които на година и половина, и другата съпруга на Мохамад стигат до Турция. За да влязат в България нелегално, платили на трафикант 5 000 долара. Той им обещал, че ще ги закара до София. „Искахме да се спасим в някоя европейска държава. Когато се качихме в камиона, шофьорът го запечата. Не знам колко време пътувахме, не сме слизали, не знаехме ден ли е, нощ ли е, шофьорът забрани да говорим. Изведнъж той отвори вратата и каза: „Слизайте – онези светлини са България“ - разказа Наджля. Семейството поело по една горска пътека, но се изгубили. Два дни се лутали гладни, жадни, уморени... През цялото време валяло дъжд. В гората посрещнали и рождения ден на едно от децата си. На третия ден полицията ги открила. Бяхме много уплашени, сподели Мохамад. Според него обаче ужасът, който преживели по пътя към България, бил нищо в сравнение с кошмара в Сирия. На 5 юни семейството било настанено в бежанския център в Пъстрогор.

В родината си Мохамад имал частен бизнес в град Алепо - шиене на дрехи и изработка на машини за облекло. Ръководел 58 души персонал. Един злочест ден взривили цеха му. Наджля пък била старша медицинска сестра. Двамата разказаха, че в Алепо са живели добре. Като започнала войната обаче бомбардирали дома им и се наложило една година да се лутат от град на град. Нагледали се на страшни картини – войниците влизали по домовете, изнасилвали жените, убивали мъжете и ограбвали вещите им.

Сега Наджля и Мохамад чакат да получат статут на бежанци, за да могат отново да работят. Не искат да се връщат в родината си, защото дори и войната да приключи щели да са необходими дълги години за възстановяването на държавата.

Преди да се махна от Сирия бях студент по право, разказа пък друг обитател на бежанския център в Пъстрогор. По думите му избягал, защото бил кюрд и имал големи проблеми с режима. Дошъл в България преди 3 месеца. В началото го настанили в центъра в Любимец, а после в Пъстрогор. В Сирия се чувствах като актьор в екшън филм – атентати, смърт на всяка крачка, кръв и миризма на барут, заяви пък негов сънародник.

Бежанският център в Пъстрогор е един от най-модерните в Европа. Много от настанените тук споделиха, че са изключително доволни от условията. Стаите са с по 6 легла, а в сградата има зала за отдих и забавление, помещение за гледане на телевизия, библиотека, безжичен Интернет, пералня, както и стая за деца, пълна с играчки. В задния двор на центъра има спортно игрище, а до него – детска площадка. Тази седмица тук врати отвори и хранителен магазин. Според продавача обитателите на центъра са с различна финансова възможност. Има и по-богати, но има и бедни, които купуват по 50 – 100 гр. сирене, сподели той. Понякога дори му се налагало да дава на вересия или направо да подарява храна.

На разположение на обитателите в центъра е и лекарски кабинет. В него работят фелдшер и медицинска сестра. Според персонала наличието само на една линейка в общината обаче е голям проблем. Тук има много болни деца, всекидневно се налага да ги пращам в клиника, сподели фелдшерът Панайот Калайджиев. По думите му настанените в центъра страдали от различни болести – сърдечни, белодробни, хронични проблеми. Децата най-често се оплаквали от настинка. Калайджиев подчерта, че получавали голямо съдействие от управителя на местната болница д-р Димитър Ермов. Интересното е, че от началото на годината досега в МБАЛ-Свиленград са родили 4 бежанки, а още 5 чакат бебе.

В момента обстановката в транзитния център е спокойна, сподели пък Румен Геловски. Това, което е било преди няколко месеца, е преодоляно. Няма случаи, представляващи заплаха за местното население, подчерта още той. Припомняме, че през март контролът тук бе затегнат. Обитателите на дома, които иначе са на свободен режим, нямат право да се прибират по-късно от 20 часа. Закъснеят ли с повече от 15 минути трябва да спят извън центъра.

Заловеният миналата седмица за кражба от „Пени маркет“ 22-годишен мъж от Афрка ще бъде екстрадиран в центъра в Любимец. Парите за храната пък са удържани от месечния му порцион.

Диляна ЦВЕТКОВА