21
Нед, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Едва 93,60 лв. отпуска общината за социално погребение

Дарители поеха погребението на сина ми, сподели пред „Старият мост“ Марин Велев - баща на 12-годишния Христо. Момчето загина на място, след като бе блъснат от джип БМВ на пешеходна пътека в с. Капитан Андреево. Инцидентът стана на 27 май. Цялостното погребение струваше 710 лв., уточниха родителите на детето. По думите им те са получили финансова помощ от жителите на Капитан Андреево, собственика на магазини в селото Мустафа Мустафа, фирма „Агропионер“, археолозите от разкопките край Капитан Андреево и работодателите на бащата - сем. Милушеви.

Дирекция „Социално подпомагане“ преведе на семейството на загиналото дете еднократна помощ в размер на 320 лв., която се отпуска при инцидентно възникнала нужда, заяви директорът на дирекцията в Свиленград Росица Христова. Също така оттам са издали и бележка за социално погребение, която обаче не послужила пред общинска администрация. По принцип тези уверения важат само на територията на Свиленград, защото гробовете по селата се копаят с машини, уточни пресаташето на ОбА Калина Райкова. По думите й в селата се покривали единствено разходите по ковчега и кръста. В конкретния случай бележката е невалидна, защото родителите на Ицко са пожелали да закупят по-скъп саркофаг. Семейството не е пуснало и документ за финансова помощ от ОбА, подчерта още Калина Райкова.

Едва 93,60 лева е сумата, която отпуска община Свиленград за социално погребение. Тя включва изкоп и оформяне на гроб, ковчег, кръст и превоз с катафалка от дома на покойния до гробищния парк. Разходите за погребението се поемат след предоставяне на служебна бележка и социален доклад, изготвен от Дирекция „Социално подпомагане". По решение на ОбС-Свиленград могат да се подпомагат разноските за погребения на самотни лица, бездомни, безпризорни, настанени в заведения за социални услуги, регистрирани в службите за социално подпомагане лица, ветерани, военноинвалиди и военно-пострадали. През 2012 г. от ОбА са отпуснали общо 2 527, 20 лв. за 27 социални погребения. От началото на 2013 г. пък до момента изплатената сума е 748,80 лв., която покрива разходите по 8 социални погребения.

Диляна ЦВЕТКОВА