19
Сря, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Бежанският център край Пъстрогор пълен, назначиха нов временен началник

Невиждана емигрантска вълна залива границата край Свиленград. „Миграционният натиск бележи пиков ръст, като тенденцията е за двойно увеличение спрямо миналата година“, заяви пред „Старият мост“ началникът на ГПУ – Свиленград Георги Калайджиев.

От началото на тази година до 31 април граничните полицаи са заловили 595 нелегални. От тях 411 са хванати на „зелена граница“, а 184 – на ГКПП Капитан Андреево. През месец май са задържани 126 души. За сравнение през цялата 2012 г. на граничния пункт са пресечени опитите да преминат без разрешение на органите на властта на 326 емигранти, 796, над два пъти повече, пък са спипаните на „зелена граница“.

С всяка изминала година броят на нелегалните расте, каза комисар Калайджиев. Над 50 на сто от емигрантите са сирийци, има и палестинци, алжирци, турци, мароканци и др. От родните си страни бягат цели семейства с малки деца, с бебета на по няколко месеца. Като основна причина те посочват войната, режима в държавата или че техни близки са убити и се страхуват за живота си. Според осведомени, турските каналджии им вземали по 2 500 – 3 000 евро на човек. Дори имало разработена схема наши каналджии да ги посрещат тука, тарифата на българите също била такава.

Хванатите на границата нелегални се настаняват веднага в центровете в Любимец и Пъстрогор. Пъстрогорският вече е пълен. „В момента в него има над 300 бежанци“, сподели директорът на Агенцията за бежанците Никола Казаков. Сред тях има и много интелигентни хора – IT специалисти, инженери, преподаватели и др. Расте броят на тези,които са пожелали да получат убежище в България.

От 4 юни Транзитният център край с. Пъстрогор има нов временно изпълняващ длъжността директор. Това е Румен Геловски, началник на регистрационно-приемателния център в София към Държавната агенция за бежанците. Той е назначен до провеждането на обявения конкурс за титуляр, за който „Старият мост“ писа.

СМ